Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η θερμιδική και θρεπτική αξία του μελιού



Η θερμιδική αξία του μελιού:

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αστόχων διατείνονται πως το μέλι αποδίδει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη...
Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται πως μια κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει 64 θερμίδες ενώ μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη 44 θερμίδες... Εκ πρώτης όψεως δίνουν την εντύπωση πως το μέλι είναι πιο θερμιδογόνο από τη ζάχαρη.... ΛΑΘΟΣ !!

Όταν συγκρίνουμε τη θερμιδική απόδοση 2 τροφών, και εφόσον θέλουμε να είμαστε ακριβείς, χρησιμοποιούμε τα γραμμάρια ως σημείο αναφοράς και όχι το κουτάλι της σούπας ή του γλυκού... Ένα κουτάλι σούπας μέλι ζυγίζει 21 γραμμάρια ενώ ένα αντίστοιχο ζάχαρης ζυγίζει 11 γραμμάρια...

Είναι λοιπόν λογικό να βγάζουμε με αυτό τον τρόπο πιο «ένοχο» θερμιδικά το μέλι...

Αν όμως συγκρίνουμε ίσες ποσότητες μελιού και ζάχαρης, για παράδειγμα 21 γραμμάρια, θα δούμε πως η ζάχαρη αποδίδει 84 θερμίδες έναντι 64 του μελιού και η όλη διαφορά έγκειται στο γεγονός της περιεκτικότητας του μελιού σε 17% νερό, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που δεν εμπεριέχει νερό...

Διατροφική αξία μελιού:

Υγρασία : 15 - 21%
Σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη,μαλτόζη, σακχαρόζη) : 77 - 80%
Μεταλλικά στοιχεία (K, Ca, Cl, Na, Mg)
Ιχνοστοιχεία (Fe, Cu, Mn, Si )
Ένζυμα (ιμβερτάση, διαστάση, καταλάση)
Οργανικά οξέα (γλουκονικό, οξικό, μηλικό, γαλακτικό, κιτρικό)
Ρυθμιστικές ουσίες ( ακετυλοχολίνη, χολίνη)
Αμινοξέα (ποικιλία σε μικρές ποσότητες)
Χρωστικές ουσίες (καροτένια, φλαβονοειδή)
Αρωματικές ουσίες ( βενζαλδεϋδη, πινένιο)
Βιταμίνες (ασκορβικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη(Β1), νικοτινικό οξύ, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ)


Θρεπτική Αξία του μελιού:

•    Τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως, γι΄ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό για του αθλητές τα παιδιά τις εγκύους τους αρρώστους, και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.
•    Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Η συγκέντρωση των βιταμινών που έχει το μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μας, βοηθούν όμως για την απορρόφηση των ζαχάρων.
•    Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματος έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
•    Η κατανάλωση μελιού βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω σιδήρου που περιέχει.
•    Το μέλι βοηθά σημαντικά στο ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
•    Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που λόγω της καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

•    Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών . είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών. 

Παχαίνει το μέλι ?

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις προς τους διαιτολόγους είναι  αν μπορεί το μέλι να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Απερίφραστα απαντούμε ναι. Το μέλι αποδίδει περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο, πολύ λιγότερες δηλαδή από άλλο αντίστοιχο λιπαρό γλυκό όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που αποδίδει περίπου 9 kcal ανά γραμμάριο λίπους που περιέχει. Συνεπώς θα ήταν προτεινόμενη  λύση η αντικατάσταση λιπαρών σνακς στο διαιτολόγιο μας (κρουασάν, σοκολάτες κα) με ένα γιαούρτι με μέλι για παράδειγμα. Και λιγότερες θερμίδες παίρνουμε, και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά  και ικανοποιούμε το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποζητούμε από ένα τρόφιμο.

Η τελική σύσταση του ώριμου πλέον μελιού που απολαμβάνουμε εμείς διαφέρει τόσο από το λουλούδι που μάζεψε η μέλισσα το νέκταρ ( θυμαριού, πεύκου, ελάτου ), όσο και  από τον τρόπο που αποχωρίζεται από την κερήθρα ( με φυγοκέντρηση, με πίεση κ.α. ). Μια τυπική όμως ανάλυση δίνει :

  Γλυκόζη 34%, Φρουκτόζη 41%, Σουκρόζη 2.4%,  Νερό 18.3%.και πολύτιμα άλλα θρετικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο,  ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κα.

http://www.enet.gr/
http://diaitisia.gr/
Πηγή: Θρασυβούλου Α.. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εργαστήριο Μελισσοκομίας / Τμήμα Γεωπονίας

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas