Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η σήμανση στις ετικέτες του μελιού


Ερώτηση:

Θα ήθελα να αναφερθώ στην σήμανση στις ετικέτες του μελιού. Η χρήση των λέξεων αγνό (pure), γνήσιο (genuine),  φυσικό (natural) επιτρέπεται η όχι; Αν δεν επιτρέπεται παρακαλώ η απάντηση σας να περιλαμβάνει πληροφορίες για την νομοθεσία, τους κανονισμούς ή οδηγία της Ε.Ε. που απαγορεύει την χρήση των συγκεκριμένων λέξεων.

Απάντηση:

Στην Ελλάδα απαγορεύεται η αναγραφή στην ετικέτα μελιού των λέξεων αγνό, φυσικό, ανόθευτο, χωρίς φάρμακα κ.ά.  Η απαγόρευση στηρίζεται στην παρακάτω  απάντηση που απέστειλε το Γενικό Χημείο σε ερώτημα του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών-Συσκευαστών Εξαγωγέων  Μελιού με αριθ. πρωτ. 3016241/2381/0027 ημερ. 29/9/1995:

{« Σύμφωνα με καταγγελία του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών –Συσκευαστών –Εξαγωγέων μελιού, διατίθενται στην κατανάλωση μέλια με χαρακτηρισμούς όπως οργανικά, βιολογικά, άβραστο, ανόθευτο ή φυσικό με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και παραπλάνηση στον καταναλωτή.

Ιδιότητες όπως άβραστο, ανόθευτο, φυσικό κ.λ.π. ισχύουν και για τα υπόλοιπα παρόμοια προϊόντα εφ’ όσον συμφωνούν με τον Κώδικα Τροφίμων. Επομένως, η αναγραφή αντίστοιχων χαρακτηρισμών στη συσκευασία, συνιστά παράβαση του άρθρου 11 παρ. 2 α(i) του Κώδικα Τροφίμων.
Στις περιπτώσεις που εξετάζονται δείγματα με τις παραπάνω επισημάνσεις, εφιστούμε την προσοχή των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. για την ομοιογενή αντιμετώπισή τους.
Ο Διευθυντής
Χ. Χαμαλίδης»}

Σύμφωνα με την παραπάνω επιστολή δεν επιτρέπεται η αναγραφή στην ετικέτα μελιού οι ενδείξεις αγνό, φυσικό, άβραστο, ανόθευτο, ανεπεξέργαστο κ.ά. Δεν υπάρχει σχετική οδηγία ή κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κάθε χώρα ακολουθεί εθνικούς κανόνες.

Σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση και αναγράφονται ελεύθερα οι παραπάνω επιθετικοί προσδιορισμοί.
Στην  εικόνα  φαίνεται  φωτογραφία ελληνικού μελιού το οποίο στην Αγγλία κυκλοφορεί με την ένδειξη pure & natural δηλαδή αγνό και φυσικό.
Το Ελληνικό μέλι μόνο στην Ευρωπαϊκή αγορά επιτρέπεται να ονομάζεται αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο κλπ, στην Ελλάδα απαγορεύεται.

Τώρα τι θα γίνει όμως εάν μέλι από την Αγγλία εξαχθεί στην Ελλάδα και φέρει την ένδειξη αγνό ή φυσικό; 

Το μέλι αυτό πιθανό να είναι φθηνό Κινέζικο ή από οποιανδήποτε άλλη χώρα και να ανταγωνίζεται με την συγκεκριμένη ετικέτα τα ελληνικά σ’ ένα αθέμιτο ανταγωνισμό.
Απάντηση:
Το Αγγλικό μέλι το οποίο πιθανό να παράχθηκε σε οποιανδήποτε τρίτη χώρα έχει το δικαίωμα να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με τις ενδείξεις αγνό, φυσικό και ανεπεξέργαστο άσχετα με την ποιότητά του και την απαγόρευση στη χώρα μας. Ασφαλώς και είναι αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των ελληνικών  μελιών. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων ίσως θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα αυτό.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas