Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μόνο με ελέγχους η προστασία του ελληνικού μελιού έναντι των εισαγόμενων



Χωρίς ουσιαστικά να υιοθετεί την πρόταση για αναγραφή στην ετικέτα των εισαγόμενων μελιών την πιθανότητα ύπαρξης γενετικά τροποποιημένης γύρης, απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου. Αναφερόμενος στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που δεν καθιστά υποχρεωτική μία τέτοιου είδους αναγραφή, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για να μην εισάγονται μέλια με ΓΤΟ γύρη:


  • «Το υπουργείο μας κάνει συστηματικό έλεγχο σε όλους τους σπόρους προς σπορά. Κυρίως για να μην απελευθερωθούν στο περιβάλλον συμβατικοί σπόροι αναμεμιγμένοι με ΓΤΟ σπόρους.
  • Όντως η σχετική οδηγία δεν καθιστά υποχρεωτική την επισήμανση παρουσίας ΓΤ γύρης στο μέλι, όταν είναι κάτω από κάποιο όριο. Εμείς και σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε τα μέτρα για να αποφεύγεται η παρουσία ΓΤΟ στο μέλι.
  • Γίνεται έλεγχος σε όλα τα ζωικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα μας.
  • Επιβάλονται πρόστιμα για μη συμμόρφωση προς την κείμενη νομοθεσία (νόμος 4235/2014)
  • Στο μέλι υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που αφορά τις απάτες, τη νοθεία και κυρίως το θέμα της ελληνοποίησης, που θα το αντιμετωπίσουμε, με τη βοήθεια και των ειδικών προγραμμάτων της Ε.Ε. για τη μελισσοκομία.»
Κατά τη συζήτηση, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε με στοιχεία ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές μελιού στην Ελλάδα και μάλιστα από χώρες που δεν απαγορεύουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Με τη σειρά του ο κ. Αποστόλου είπε ότι «αληθεύουν αυτά τα στοιχεία και θα ζητήσουμε και τη βοήθεια των μελισσοκόμων».

Συμπλήρωσε με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς: «Έχουμε συναντηθεί με τον Ούγγρο υπουργό Γεωργίας, ώστε να διασφαλιστεί μια γεωργία στην Ευρώπη απαλλαγμένη από ΓΤΟ. Αφού εξασφαλίσουμε κι άλλες συμμετοχές, θα το φέρουμε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών με πρόταση για τροποποίηση του συγκεκριμένου κανονισμού.

Θα κάνουμε κι άλλες κινήσεις. Ιδιαίτερα στις ζωοτροφές, η αδυναμία να καλύψουμε τις ανάγκες της κτηνοτροφίας, μας οδηγεί να εισάγουμε σόγια, όπου οι υποψίες για μεταλλαγμένα είναι πολύ ψηλές. Αν επαναφέρουμε τα δικά μας κτηνοτροφικά φυτά, απαντάμε σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.»
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas