Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η Διατροφική αξία του μελιού στην υγεία των παιδιών



Η σύγχρονη επιστήμη αποδεικνύει σήμερα ότι η ζάχαρη είναι μόνο ένα υψηλό θερμιδικό υδατανθρακικό προϊόν, ενώ το μέλι περιέχει εκτός από υδατάνθρακες και βιολογικά ενεργές ουσίες μεγαλύτερης αξίας για την υγεία.
Για τα παιδιά βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος και την καλύτερη όρεξή τους. Το μέλι στην καθημερινή διατροφή των παιδιών βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην φυσική και πνευματική τους ανάπτυξη.
 
Όταν προσθέτουμε την βιομηχανική ζάχαρη στο γάλα του παιδιού, πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να περάσει αυτή από το γαστρεντερικό σύστημα στο αίμα του απαιτούνται περίπλοκες εργασίες με συμμετοχή ενζύμων, τα οποία στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού δεν έχουν φτάσει ακόμα στην πλήρη λειτουργικότητά τους. Σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζεται ‘υπερφόρτωση’ αυτών των ενζύμων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάποια νόσο.

 Το φυσικό μέλι σε αντίθεση με τη βιομηχανική ζάχαρη έχει αντιβιοτικές ιδιότητες και αλκαλικό ph, που δρουν αντισηπτικά στη στοματική κοιλότητα και αλκαλοποιούν το ‘εσωτερικό’ του παιδικού οργανισμού.

 Αυτό από τη μεριά του αντανακλά θετικά στη σωματική δύναμη του παιδιού και την καρδιακή του λειτουργία. Ο οργανισμός του παιδιού έχει ανάγκη ενεργειακών ουσιών σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ενήλικα. Έτσι, το μέλι είναι η πιο κατάλληλη ενεργειακή πηγή για την ανάπτυξη ενός υγιούς οργανισμού. 

Το μέλι βοηθά στην καλύτερη και πλήρη απορρόφηση του ασβεστίου (Ca) και μαγνησίου ( Mg) που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος του ‘αναπτυσσόμενου’ οργανισμού, καθώς και στην οδοντοφυΐα. Έχει ακόμα κατευναστικές ιδιότητες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού. Με το μέλι το παιδί παίρνει και τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου (Fe) που είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή του και που εμπεριέχεται σε μη αρκετές ποσότητες στο μητρικό και αγελαδινό γάλα.

 Ο αρμονικός συνδυασμός των υδατανθράκων του μελιού (γλυκόζη και λαιβουλόζη), όπως και τα ένζυμα και οι βιταμίνες που περιέχονται σ’ αυτό, βελτιώνουν την όρεξη και ενεργοποιούν τις πεπτικές λειτουργίες στον οργανισμό του παιδιού. Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι το μέλι, όπως και το γάλα, είναι τα πιο κατάλληλα για την διατροφή στην παιδική ηλικία και την ανάπτυξη ενός αρμονικού οργανισμού, ανθεκτικού στις δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος, σε λοιμώξεις κ.ά.

 Πολλοί επιστήμονες προτείνουν ως προφύλαξη και θεραπεία των δυστροφιών (διαταραχές της διατροφής) στην παιδική ηλικία την πρόσμιξη μελιού σε μίγμα γάλακτος-ρυζιού σε αναλογία 3%. Ακόμη, οι ίδιοι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι τα άρρωστα παιδιά, τα οποία στο φαγητό τους λαμβάνουν μέλι, αναρρώνουν πιο γρήγορα και αυξάνουν πιο γρήγορα το βάρος τους.

Ο ισπανός ερευνητής B. Auduhar παρατήρησε σε μια ομάδα υγιών παιδιών, στα οποία έδινε για έξι μήνες δύο κουταλάκια μέλι καθημερινά, ότι αύξησαν το βάρος τους κατά 8.5% σε σύγκριση με παιδιά που δεν έπαιρναν μέλι στη διατροφή τους. Ακόμα σ’ αυτά τα παιδιά αυξήθηκε η αιμοσφαιρίνη στο αίμα και η λειτουργικότητα της χλωρίδας του εντέρου. Τα παιδιά είχαν ακόμα καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αυτές οι θετικές επιδράσεις του μελιού οφείλονται πιθανότατα στο σίδηρο, χαλκό, φολικό οξύ και στις βιταμίνες που περιέχει το μέλι. Ο ίδιος ερευνητής προτείνει το μέλι – με την κατάλληλη αραίωση φυσικά – για τα νεογέννητα που τρέφονται με τεχνητό τρόπο, τα πρόωρα νεογέννητα, τα αναιμικά και αυτά που γεννήθηκαν με βαρύ ίκτερο.


Μέθοδοι λήψης και δοσολογίας του μελιού


 Η ημερήσια θεραπευτική δόση για παιδιά από 3 ως 5 χρονών είναι: 

0.5-1gr. ανά κιλό σωματικού βάρους 

και από 5 ως 7 χρονών 1g/kg. 


Το μέλι διαλύεται σε ζεστό νερό, γάλα ή τσάι βοτάνων και λαμβάνεται από το παιδί με άδειο στομάχι μισή ώρα πριν το φαγητό.

 Στα  παιδιά από 1 μέχρι 3 χρόνων το μέλι δίνεται αραιωμένο στο γάλα σε αναλογία 10% και 20% αντίστοιχα. 

Διατρέχω κινδύνους από την κατανάλωση μελιού και ποιους; Πατήστε εδώ


Είναι βασικό να υπογραμμίσουμε ότι το μέλι που χρησιμοποιείται για θεραπευτικό σκοπό θα πρέπει να είναι φυσικό (δηλ. να μην χρησιμοποιείται το μέλι από μέλισσες που έχουν τραφεί με ζάχαρη, να είναι καλά αποθηκευμένο, μακριά από το φως σε χαμηλή θερμοκρασία), να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, διαλυμένο σε χλιαρό νερό και την αντίστοιχη για το παιδί δοσολογία. Μόνο όταν εξασφαλίζονται αυτές οι προϋποθέσεις μπορούμε να περιμένουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ορισμένες μητέρες, αλλά και γιατροί φοβούνται ότι η χρήση του μελιού στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας του παιδιού (αλλεργία). Αυτός ο φόβος είναι απόλυτα αβάσιμος. Το μέλι στις ευνοϊκότερες για κάθε ηλικιακή ομάδα δόσεις όχι μόνο δεν οδηγεί σε αλλεργικές εκδηλώσεις, αλλά αντίθετα βοηθά στην καταπολέμηση της αλλεργικής προδιάθεσης. Φυσικά όταν λαμβάνονται μεγάλες ποσότητες μελιού, όπως και με κάθε άλλη τροφή ή φάρμακο, δεν αποκλείονται οι ανεπιθύμητες αλλεργικές εκδηλώσεις, αλλά αυτό συμβαίνει όταν περάσουμε σε δόσεις πολλαπλάσιες των επιτρεπόμενων.

 Το μέλι ως είδος τροφής πρέπει να μπει στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, αντικαθιστώντας τη βιομηχανική ζάχαρη είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των παιδιών μας. Χωρίς να χρησιμοποιείται με υπερβολή, σε φυσιολογικές ποσότητες, μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για έναν υγιή τρόπο ζωής στην παιδική ηλικία. 

...Το μέλι πρέπει να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας έχοντας στο μυαλο μας πως είναι το πιο γλύκο φάρμακο της φύσης...

https://www.facebook.com/toxrysomeli
Κάντε like (μου αρέσει). Για να έχετε πρώτοι εσείς την πιο έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση στα θέματα μας.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas