Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ & ΟΔΗΓΙΕΣ


Είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από κέντρισμα μελισσών και αυτό πρέπει να περιέχει τα επόμενα φαρμακευτικά είδη, με οδηγίες του χρόνου λήξης, για αντικατάστασή τους:
  • Αμπούλες αδρεναλίνης
  • Αντισταμινικά φάρμακα
  • Σύριγγες μιας χρήσης
  • Αλοιφή φενεργκάν
  • Φλακόν κορτιζόνης (Σολου Κορτίφ,250 ή 500 mg)
Είναι απαραίτητα στις περιπτώσεις κεντρισμάτων μελισσών ,(αλλά και σφηκοειδών), κύρια στις περιπτώσεις ,που παλιοί μελισσοκόμοι παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στα κεντρίσματα.

Η ένεση αδρεναλίνης γίνεται μόνο από γιατρό, τα αντισταμινικά χορηγούνται από το στόμα, όταν υπάρχει έντονη φαγούρα,η κορτιζόνη γίνεται με ένεση στο γλουτό και η αλοιφή φενεργκάν επαλείφεται στο σημείο που έγινε το κέντρισμα.
Το θύμα ακινητοποιείται χωρίς να ξαπλώσει κάτω και το κεντρισμένο μέρος του σώματος πρέπει να  είναι σε χαμηλότερο σημείο από την καρδιά,ενώ στην πληγή δεν επιδένεται επίδεσμος και δεν χορηγείται ασπιρίνη,μήτε διεγερτικό.

Όμως αν παρουσιαστεί δύσπνοια,διαταραχή της συνείδησης, σοκ ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα αλλεργίας ,ο ασθενής μεταφέρεται στο γιατρό.

Προστατεύεται το πρόσωπο με μελισσοκομική μάσκα και υπόψη,ότι οι μέλισσες διεγείρονται από τις γρήγορες κινήσεις των βλεφάρων,και κεντρίζουν κοντά ή πάνω στον οφθαλμό,προκαλώντας έντονο πόνο. Και υπάρχουν περιπτώσεις που το κεντρί μπορεί να περάσει το βλέφαρο και να φθάσει στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού ,που πρέπει να γίνει αφαίρεση και θεραπεία από οφθαλμίατρο,Η βλάβη του οφθαλμού μπορεί να διαρκέσει μέρες ή μήνες και ίσως γίνει και μόνιμη.


Κεντρίσματα στα χείλη, στη μύτη, στα αυτιά προκαλούν δυνατό πόνο σε φυσιολογικά άτομα και σε ευαίσθητα ίσως κυάνωση, κράμπες, ανησυχία, λιποθυμία. Και τέλος κεντρίσματα μέσα στο στόμα είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν απόφραξη του φάρυγγα ή πνιγμό.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ:


Ένα άτομο που δεν είναι ευαίσθητο και δέχεται μέχρι 5 κεντρίσματα παρουσιάζει τοπικά συμπτώματα πρηξίματος,κοκκινίλας και κνησμού. Αρχικά το κέντρισμα είναι επώδυνο, αλλά όσο περνά η ώρα μετατρέπεται σε ευχάριστη και γλυκιά αίσθηση.

Αν τα κεντρίσματα είναι 50-100 ακολουθούν σπασμοί, κράμπα προσωρινή δύσπνοια,μελάνιασμα του δέρματος,ταχυκαρδία και τέλος συμπτώματα προσωρινής παράλυσης. Όμως 200 και πλέον κεντρίσματα μελισσιών μπορούν να προκαλέσουν παράλυση του αναπνευστικού συστήματος.


Υπάρχουν άτομα που μπορούν να δεχτούν περισσότερα από 1000 κεντρίσματα και αναφέρεται περίπτωση ατόμου που κεντρίστηκε 2243 φορές και επέζησε. Η μέση θανατηφόρα δόση (LD 5O) σε ενήλικες είναι 1000 με 11οο κεντρίσματα, ενώ ευαίσθητα άτομα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους με 100 ως 300 κεντρίσματα.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:



To δηλητήριο της μέλισσας σε κάποιες περιπτώσεις έχει ισχυρή τοξική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό,που το ο,5% με 2% του πληθυσμού ίσως και περισσότεροι είναι υπερευαίσθητοι ως αλλεργικοί σε τσίμπημα εντόμων, που και με ένα και μόνο κέντρισμα παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις; που οδηγούν σε αναφυλλακτικό σόκ. Δηλαδή ,αρχικά πέφτει η πίεση, εμφανίζεται εξάνθημα στο δέρμα, ακολουθεί χλωμάδα, ταχυκαρδία και ρίγος, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται δύσπνοια, σφίξιμο στην καρδιά, λιποθυμία και ενδεχομένως θάνατος.

ΠΗΓΗ :Πρακτική Μελισσοκομία,ΑΝΔΡΕΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ, 2012 ,σελίδες 51-52,

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas