Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: Ένας άγνωστος κόσμος


Πολλοί διακεκριμένοι φυσιοδίφες, ασχολήθηκαν επί μακρόν, με τον βίο των μελισσών, η εργατικότητα των οποίων, είναι συνδεδεμένη με την έννοια, της ασταμάτητης δραστηριότητας.
Κάθε κυψέλη στο σύνολό της, αποτελεί μια καλώς οργανωμένη κοινωνία, έκαστο μέλος της οποίας, γνωρίζει τα καθήκοντά του, σαν άτομο και σαν κοινωνική ομάδα.
Το οργανωμένο αυτό σύνολο, είναι σε θέση να προσαρμοστεί απόλυτα, σε κάθε καινούργιο περιβάλλον και να αντιμετωπίσει, τις πιο δύσκολες καταστάσεις.
Τα αισθητήρια όργανα της μέλισσας, είναι τόσο καλά ανεπτυγμένα, ώστε αυτά απετέλεσαν την αναγκαία βάση, για την εξέλιξη των ψυχικών της ικανοτήτων.
Οι ενέργειες της μέλισσας, καθ` όσον αφορά τον τρόπο εργασίας και διαβιώσεως, την κατασκευή της κατοικίας και την εν γένει οργάνωση του κοινωνικού της βίου, προϋποθέτουν, ανώτερη ψυχική κατάσταση.

Λόγω, των ιδιαιτέρων της αυτών ικανοτήτων, διακρίνεται μεταξύ των ζώων των κατωτέρων τάξεων, κινούσα τον θαυμασμόν του κόσμου των φυσιοδιφών. Κάθε μέλος της κοινωνικής αυτής ομάδος - όπως τη χαρακτηρίσαμε - έχει ιδιαίτερα καθήκοντα, που προσαρμόζονται απόλυτα, στην ικανότητα και στον προορισμό τους. Θα λέγαμε πως υπάρχει, ένα είδος ενστίκτου και κάθε μέλισσα γνωρίζει, εκ των προτέρων τη δουλειά, που πρέπει να κάνει.

Έτσι, βλέπουμε μέλισσες ν` ασχολούνται, με το φτιάξιμο των κηρηθρών, άλλες φροντίζουν  την καθαριότητα και ορισμένες ακόμα έχουν σαν έργο, τον εξαερισμό της κυψέλης.

Με ποιό τρόπο γίνεται αυτή, η τελευταία δουλειά; Απλούστατα: Ένας αριθμός μελισσών,  καθισμένες εδώ και εκεί,  σε επίκαιρα σημεία, σβουρίζουν συνεχώς τα φτερά τους, όπως ακριβώς κάνουν οι ηλεκτρικοί εξαεριστήρες. 
Με την ενέργεια τους αυτή, δημιουργούν ρεύματα αέρος, που αποβάλλουν τον ζεστό και μολυσμένο αέρα και δροσίζουν το περιβάλλον.

Τέλος, υπάρχουν μέλισσες φρουροί, που σκοπό έχουν, να ελέγχουν αυτές που μπαίνουν στη κυψέλη.

Οι εργάτριες σταματούν στην είσοδο και αφού πρώτα, αναγνωριστούν από τους φρουρούς, προχωρούν στο εσωτερικό για να εναποθέσουν το φορτίο τους.
Αν πρόκειται για ανεπιθύμητο επισκέπτη, όπως συμβαίνει πολλές φορές, με το σύνθημα του συναγερμού, πέφτουν πάνω τους οι μέλισσες και τους εξουδετερώνουν με τα κεντριά τους.
Καθ` όσον αφορά το είδος της δουλειάς, σύμφωνα με την γνώμη ορισμένων  φυσιοδιφών, αυτό εξαρτάται από την ηλικία της μέλισσας.
Έτσι, τις πρώτες μέρες της ενηλικιώσεως τους και μέχρι την 15η μέρα, οι εργάτριες ασχολούνται με την καθαριότητα, κι ύστερα ως το τέλος της ζωής τους, που κατά την περίοδο, της κύριας συγκομιδής δεν διαρκεί περισσότερο των έξι εβδομάδων, έργο τους είναι η συλλογή της τροφής: 

Αυτό όμως δεν είναι σταθερό.

Διάφοροι εντομολόγοι, παραδέχτηκαν τη θεωρία της εναλλακτικότητος ότι δηλαδή η ανάπτυξη του σμήνους, γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κυψέλης και όχι την ηλικία των εργατριών.

Απ` όλες τις δουλειές της μέλισσας, η πιο αξιοθαύμαστη είναι η κατασκευή των κηρηθρών, πού ως γνωστό αποτελούνται, από πολλές σειρές ίσομεγέθων εξαγωνικών κυττάρων. 

Οι εργάτριες που ασχολούνται με την κατασκευή τους, σχηματίζουν ένα είδος ζωντανής αλυσσίδας, απλής ή πολλαπλής.
Συνδεδεμένες έτσι μεταξύ τους οι μέλισσες, εργάζονται αιωρούμενες στο κενό. Η περίοδος της δουλειάς, τελειώνει με την έναρξη της ψυχράς εποχής, κατά την οποία οι μέλισσες, διατρέφονται από τις εναποθηκευμένες τροφές.
Εάν, όπως γράφει ο Άγγλος εντομολόγος, Ρίμπαντς- θα πρόκειται βέβαια για σπάνιες περιπτώσεις- οι μέλισσες κρίνουν ότι οι προμήθειες, που έχουν κάνει, δεν θα επαρκέσουν να περάσουν το χειμώνα, δεν διστάζουν να επιχειρήσουν και ληστρικές επιδρομές εναντίον άλλων κυψελών, συνάπτουσες εξοντωτικό πόλεμο.
Καθ` όλη την χειμερινή περίοδο, παραμένουν έγκλειστες στις κυψέλες τους,
Επειδή, είναι πολύ ευαίσθητες στις χαμηλές θερμοκρασίες για ν` αντέξουν το κρύο, αφού προηγουμένως στεγανοποιήσουν εσωτερικός την κυψέλη, μαζεύονται σε σωρούς και με την μεταξύ τους επαφή, διατηρούνται κάπως θερμότερες.
Την άνοιξη και αναλόγως των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν εγκαταλείπουν το στενό χώρο της κυψέλης, εξορμούν στο ύπαιθρο και η ζωή της μέλισσας, αρχίζει τον καινούργιο κύκλο της.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas