Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Langstroth

Στην αγορά κυκλοφορούν διαφόρων διαστάσεων κυψέλες. Οι διάφορες αποκλίσεις όμως από τις σταθερές διαστάσεις που πρέπει να τηρούνται ως πρότυπο, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Για το λόγο αυτό όσοι ασχολούνται με τη μελισσοκομία θα ήταν καλό να τηρούν τις σταθερές προδιαγραφές με μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι εξωτερικές διαστάσεις μιας κυψέλης μπορούν να έχουν
μια μικρή διαφορά μερικών χιλιοστών, αλλά οι εσωτερικές διαστάσεις πρέπει να τηρούνται αυστηρά για να διασφαλίζεται το διάστημα μέλισσας (6-9 mm).

Στην σύγχρονη μελισσοκομία συστήνεται η χρήση κινητής βάσης για τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων κατά την εκτέλεση των διαφόρων μελισσοκομικών χειρισμών. Με τη χρήση διαφόρων τύπων συνδετήρων εξασφαλίζουν σταθερότητα της κυψέλης κατά τις μεταφορές. Μια κυψέλη αποτελείται από τη βάση, τα πατώματα (βαθύ και ρηχό), τον τροφοδότη ή εσωτερικό καπάκι και το εξωτερικό καπάκι. Για την κατασκευή των κυψελών χρησιμοποιείται συνήθως ξύλο πεύκου ή ελάτου.
Για την κατασκευή των κυψελών πρέπει να χρησιμοποιούνται άριστης ποιότητας υλικά και να τηρούνται οι διαστάσεις για τα διάφορα μέρη της κυψέλης. Με μία καλή κατασκευή κυψέλης διευκολύνεται ο ίδιος ο μελισσοκόμος στις επιθεωρήσεις του χωρίς να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Πιο πάνω αναφέραμε τη χρήση κινητής βάσης. Οι λόγοι είναι ότι καθαρίζεται πιο εύκολα και προσφέρεται στην περίπτωση αναστροφής των πατωμάτων.
Η είσοδος της κυψέλης εκτείνεται σε όλο το πλάτος της βάσης και ύψους 22 mm και το χειμώνα 10 mm. Η είσοδος παραμένει ανοιχτή όλο το έτος. Κλείνει κατά τις μετακινήσεις και περιορίζεται σε περιπτώσεις λεηλασίας ή απειλής από φυσικούς εχθρούς.
Τα βαθιά πατώματα (ύψος 243 mm) χρησιμοποιούνται για εμβρυοθαλάμους ή και μελιτοθαλάμους. Τα ρηχά (ύψος 146 mm) χρησιμοποιούνται μόνο ως μελιτοθάλαμοι γιατί κατάτον τρύγο είναι πιο ελαφριά για να τα μετακινήσει ο μελισσοκόμος.

Στους εμβρυοθαλάμους πάντοτε πρέπει να χρησιμοποιούμε 10 πλαίσια διαστάσεων 448 x233 mm. Η απόσταση από το κέντρο του ενός μέχρι το κέντρο του άλλου πλαισίου πρέπει να είναι 35 mm. Η απόσταση ανάμεσα στα 2 πλαίσια να είναι 9 mm. Το κενό που δημιουργείται γύρω από τα πλαίσια για να κινούνται οι μέλισσες δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 – 9 mm. Το εξωτερικό καπάκι
πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το εσωτερικό και να περιβάλλει το επάνω μέρος της κυψέλης από όλες της πλευρές. Στην εξωτερική πλευρά να έχει φύλλα γαλβανισμένης λαμαρίνας για προστασία από τη βροχή. Η κυψέλη πρέπει να στηρίζεται σε κάποιου είδους βάση, ώστε να μην είναι σε επαφή με το έδαφος για καλύτερο αερισμό. Συστήνονται ξύλινές ή μεταλλικές βάσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas