Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Κηρόσκωρος (ΒΙΝΤΕΟ)



Ο μεγάλος κηρόσκωρος

Οι ζημιές στην κυψέλη προκαλούνται από την προνύμφη του εντόμου Galleria melbonela, μια νυκτόβια πεταλούδα που ανήκει στην τάξη των Λεπιδοπτέρων.Τα ενήλικα άτομα είναι δραστήρια από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ζουν 3-30 ημέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Δεν τρέφονται, ούτε πίνουν νερό. Τα θηλυκά ζευγαρώνουν και μπαίνουν στα αδύνατα μελίσσια, όπου γεννούν 300-600 αυγά σε χαραμάδες ή σχισμές της κυψέλης. Μετά πεθαίνει. Τα ενήλικα αρσενικά και θηλυκά ζευγαρώνουν μετά τη δύση του ήλιου σε δέντρα γύρω από την κυψέλη. Μετά τα γονιμοποιημένα θηλυκά μπαίνουν μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες τις κυνηγούν, αλλά αυτές εύκολα ξεφεύγουν. Όταν οι μέλισσες είναι πολύ επιθετικές, οι πεταλούδες παραμένουν κοντά στην κυψέλη χωρίς να προσπαθούν να μπουν μέσα. Όταν σκοτεινιάσει ξεγελούν πιο εύκολα τους φρουρούς και μπαίνουν. Τα αυγά που γεννούν εκκολάπτονται σε 3-10 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Οι προνύμφες στην αρχή ζουν όλες μαζί, αργότερα όμως διασκορπίζονται στην κυψέλη, ανοίγουν στοές στις κηρήθρες αφήνοντας πίσω τους ένα νήμα μεταξένιο. 

Τρέφονται με γύρη, μέλι, κερί και τμήματα των αποδερματώσεων της μέλισσας ή των απορριμμάτων της για αυτό προτιμούν τις σκοτεινόχρωμες κηρήθρες. Η προνύμφη αναπτύσσεται γρήγορα. Σε μικρό χρονικό διάστημα η κηρήθρα γεμίζει στοές. Τα μεταξένια νήματα φυλακίζουν τις χρυσαλλίδες της μέλισσας και τις εμποδίζουν να βγουν από τα κελιά τους. Σε 20 περίπου ημέρες πλέκει το κουκούλι της, μεταμορφώνεται σε νύμφη και αργότερα σε ακμαίο. Διαχειμάζει στο στάδιο της προνύμφης μέσα στα κουκούλια.


Ζημιές στο μελισσοκομείο

α)Καταστρέφει ολοσχερώς αποθηκευμένες κηρήθρες.

β)Προσβάλλει κηρήθρες μέσα στην κυψέλη που δεν καλύπτονται από μέλισσες προκαλώντας έντονη ανησυχία σε αδύνατα μελίσσια και μερικές φορές λιποταξία.

γ) Προκαλεί ζημιές στην κυψέλη ιδιαίτερα στα τοιχώματα (από τα κουκούλια που κολλάνε εκεί).

Αντιμετώπιση

  • Διατηρούνται δυνατά μελίσσια. 
  • Απομακρύνονται οι κηρήθρες που δεν καλύπτονται από μέλισσες. 
  • Καθαρίζονται οι βάσεις των κυψελών, στοκάρονται οι χαραμάδες και απολυμαίνεται η κυψέλη με φλόγιστρο. 
  • Οι κηρήθρες αποθηκεύονται σε θερμοκρασία μικρότερη των 10ο C.


Φυσικά μέσα:

Καταστροφή των εξελικτικών σταδίων του κηρόσκορου με εφαρμογή χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΧΡΟΝΟΣ17Ο C1,5 ώρα7Ο C4,5 ώρες5Ο C20 ημέρες10Ο C25 ημέρες46Ο C80 λεπτά49Ο C40 λεπτά

Βιολογικά μέσα: 

Εμπορικά σκευάσματα του βακτηρίου Bacillus thuringiensis με την ονομασία Certan, B-401 και Thuricide - HP. Το Β-401 έχει έγκριση του ΕΟΦ.

Ο μικρός κηρόσκωρος

Είναι η προνύμφη του εντόμου Achroia grisella, ανήκει στην ίδια οικογένεια Λεπιδοπτέρων με το μεγάλο κηρόσκωρο αλλά είναι πολύ μικρότερος σε μέγεθος.Γεννάει περίπου 100-200 αυγά και ο βιολογικός του κύκλος διαρκεί 2-3 μήνες. Η ανάπτυξη, η συμπεριφορά, οι συνήθειες και η διατροφή του μοιάζουν πολύ με εκείνες του μεγάλου κηρόσκωρου.Οι προνύμφες του μικρού κηρόσκωρου συγκρατούν με τα μεταξένια νήματά τους τις χρυσαλλίδες της μέλισσας, οι οποίες κατά την ενηλικίωσή τους δεν μπορούν να βγουν από τα κελιά τους. Οι μέλισσες μοιάζουν σαν πνιγμένες με το κεφάλι τεντωμένο προς τα εμπρός με την προβοσκίδα προς τα έξω. Το φαινόμενο είναι γνωστό σαν γκαλερίαση.

Αντιμετώπιση: Όπως στον μεγαλύτερο κηρόσκωρο.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas