Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Δώρο για τον οργανισμό ... από τις μέλισσες!

Το μέλι προέρχεται από τα φυτά μέσω των μελισσών, είναι μια φυσική υγιεινή τροφή με σπουδαία διατροφική αξία. 

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. 
Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του Πεύκου, της Ελάτης και άλλων δασικών φυτών. 

Το ανθόμελο όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι, έχουμε μέλι Θυμαριού, Πορτοκαλιάς, Ηλιάνθου, Ερείκης, Καστανιάς, Βαμβακίου, Πολυκόμβου κ.ά.

Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Βοηθά σημαντικά στο ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, έχει δηλαδή ελαφρώς καθαρτική δράση.  Επιπροσθέτως έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών .Αποδίδει μόνο 20 θερμίδες ανά κουταλιά και μάλιστα συμφώνα με έρευνες όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βοήθαει στην απώλεια βάρους και αποτρέπει την αύξηση σωματικού βάρους.

Ενισχύει και τονώνει τα νεφρά. Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά την γρηγορότερη αποβολή άχρηστων ουσιών από το αίμα.. Είναι ευρέως γνωστές οι ευεργετικές επιδράσεις του μελιού στο δέρμα, σε δερματικές ποθήσεις και στην επούλωση πληγών. Σήμερα, κυκλοφορούν πλήθος σκευασμάτων για το δέρμα που περιέχουν μέλι.

Η συνιστώμενη δόση ποιοτικού μελιού είναι 1-3 κουταλιές της σούπας (ή και παραπάνω) ημερησίως από έναν υγιή ενήλικα. Εδώ δεν υπάρχει κάποιο θέμα υπερδοσολογιας μελιού, μιας και η μέγιστη ασφαλής δόση μελιού για έναν υγιή ενήλικα είναι της τάξης των...500gr ημερησίως! Άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.


* Η Γεωργία Δασκαλάκη ειναι Διατροφολόγος - διαιτολόγος.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas