Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Πώς μια μέλισσα έγινε πριγκίπισσα


Μαμά μου είναι η βασίλισσα μέλισσα. Αυτή η κιτρινόμαυρη, τσουπωτή μέλισσα με τα μακριά, κίτρινα πόδια, που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μέλισσες. Αυτή που για βασίλειο έχει ολόκληρη κυψέλη με χιλιάδες υπηκόους, τις θηλυκές εργάτριες και τους αρσενικούς κηφήνες. Και που έχει ως βασιλικό καθήκον να γεννοβολάει χιλιάδες αυγά, απ’ όπου θα βγουν και οι πριγκιπικές κάμπιες.

Ναι, καλά το καταλάβατε. Παρότι πριγκίπισσα, είμαι μια κάμπια. Πιο επιστημονικά, μια «προνύμφη» μέλισσας. Και βέβαια, μέχρι να γίνω βασίλισσα, δε θα θυμίζω σε τίποτα τη μεγαλόπρεπη μαμά μου. Γεννιέμαι ένα μικροσκοπικό, ασπρουδερό σκουλήκι στο βάθος ενός κέρινου κελιού, δίχως πόδια, ούτε μάτια. 

Σε μερικές μέρες,όμως, το σχήμα μου αλλάζει.

 Σε 5 ½ μέρες από τη στιγμή που θα βγω από το αυγό, από κάμπια-προνύμφη θα μεταμορφωθώ σε νύμφη. Θα υφάνω με το καμπίσιο στόμα μου ένα μετάξινο κουκούλι και εκεί μέσα, ακούνητη και αμίλητη, θα αποκτήσω κεφάλι, θώρακα, κοιλιά, πόδια, φτερά, αντένες και χρώματα!

Και αφού περάσουν άλλες 7 ½ µέρες, θα βγω νεαρή µέλισσα!

Το κακό είναι ότι μαζί μου θα γεννηθούν και χιλιάδες άλλες προνύμφες, όλες ίσες σε αξιώματα. Αλλά μετά, σε ένα γύρισμα της τύχης, ορισμένες γινόμαστε γόνιμες θηλυκές μέλισσες, δηλαδή μελλοντικές βασίλισσες, ενώ οι υπόλοιπες θα καταλήξουν στείρες εργάτριες, για τις δουλειές της κυψέλης.
Ποιο είναι, όμως, αυτό το γύρισμα της τύχης;

Είναι το είδος της τροφής που μας δίνουν οι εργάτριες.

Οι προνύµφες που τρεφόµαστε µε βασιλικό πολτό αναπτυσσόµαστε σε βασίλισσες, ενώ οι προνύµφες που θα τραφούν µε πιο απλή τροφή –έναν πολτό από µέλι, γύρη και νερό- γίνονται εργάτριες. ∆ε φτάνει, όµως, µόνο αυτό.

Υπάρχουν και δύο «χηµικά µονοπάτια» στο σώµα µας.

Το «µονοπάτι της ινσουλίνης» και το «µονοπάτι της ραπαµυκίνης», και κάποιες πρωτεΐνες (οι IRS και TOR) που δίνουν το σήµα για να αντιδράσει το σώµα µας θετικά στον βασιλικό πολτό. Χωρίς τα χηµικά αυτά µονοπάτια, και βασιλικό πολτό να τρώγαµε, θα µέναµε εργάτριες. Εγώ, ευτυχώς, κατέληξα πριγκίπισσα!

 Ξέρεις ότι...


• Aπό τις πολλές νεαρές βασίλισσες που θα γεννηθούν, μόνο μία θα ζήσει. Όποια είναι πρωτογέννητη θα σκοτώσει τις αδελφές της στην κούνια ή θα τις πολεμήσει. Και όταν μετά από 2, 3 ή 4 χρόνια η μαμά βασίλισσα γεράσει, θα πάρει τη θέση της.

• H βασίλισσα αρχίζει τα γαμήλια πετάγματα με τους κηφήνες την άνοιξη και το καλοκαίρι γεννοβολάει. Υπάρχουν μέρες που γεννάει 2.000 και 3.000 αυγά! Μια κυψέλη που την άνοιξη έχει 15.000-20.000 μέλισσες στο τέλος του καλοκαιριού μπορεί να έχει 60.000!


• H βασίλισσα ζει μέχρι 5 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες μέλισσες μόνο λίγους μήνες.
Ελένη Φατσέα

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas