Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τα «μυστικά» της παραγωγής κηρήθρας


Οι νέες κηρήθρες βγαίνουν καθαρές από το μηχάνημα έτοιμες να χρησιμοποιηθούν από τον μελισσοκόμο. Για την παραγωγή τους απαιτείται προσεκτική και επιμελής εργασία και η βοήθεια της τεχνολογίας είναι καθοριστική.
Ένας από τους λίγους παραγωγούς κηρήθρας στην Κρήτη, ο κ. Σταύρος Γλυνιαδάκης, διατηρεί τη βιοτεχνία του στην περιοχή της Σούδας, ενώ πριν από μερικά χρόνια εργαζόταν στα Παχιανά. Από τις αρχές Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής κηρηθρών. Είναι μία δουλειά που γίνεται για 4 – 5 μήνες μέχρι και τον Απρίλη ή και τον Μάιο αν χρειαστεί. «Το κερί ανακυκλώνεται και παράγεται από αυτό νέα κηρήθρα για τις κυψέλες των μελισσοκόμων» μάς εξηγεί ο κ. Σταύρος καθώς μας δείχνει την εργασία παραγωγής.


Οι κηρήθρες, αφού συμπληρώσουν 3 χρόνια, αντικαθίστανται από τους μελισσοκόμους. «Στα Χανιά έχουμε συνεπείς μελισσοκόμους και καλούς στην παραγωγή του προϊόντος τους και αλλάζουν όλες τις κηρήθρες. Γιατί μετά από 3 χρόνια υπάρχουν ακαθαρσίες, πρόπολη, κατάλοιπα από τις μέλισσες όπως το “πουκάμισο” της προνύμφης. Αυτό το κερί το λιώνουμε σε ένα μηχάνημα που έχουμε και στη συνέχεια λιωμένο το φέρνουμε εδώ», μας λέει και δείχνει τον εξοπλισμό παραγωγής. Όταν ξεκίνησε τη δουλειά αυτή πριν από 20 χρόνια, τα μηχανήματα δεν ήταν τόσο εξελιγμένα όσο σήμερα. Και πολλοί μελισσοκόμοι ακόμα τότε έλιωναν οι ίδιοι με τον δικό τους τρόπο το παλιό κερί. Αφού θερμανθεί το κερί, οι ακαθαρσίες μένουν στον πάτο. Στη συνέχεια το καθαρό κερί, ραφιναρισμένο, ψύχεται με νερό, περνά από το εκμαγείο και φτιάχνονται οι κυψέλες και στη συνέχεια κόβετε σε τρία κομμάτια. «Παλιότερα η ίδια δουλειά ήταν πολύωρη και απαιτούσε πολλή εργασία σε αντίθεση με σήμερα. Οι μελισσοκόμοι έβαζαν το κερί στους ντορβάδες για να το «πατήσουν» ή σε σακιά και το πίεζαν με σανίδες», αναφέρει ο κ. Γλυνιαδάκης.

Αυτό που επισημαίνει είναι ότι σήμερα η παραγωγή είναι πιο εξελιγμένη τεχνολογικά, αλλά ακολουθούνται οι φυσικές μέθοδοι καθώς «η μέλισσα είναι πολύ ευαίσθητο έντομο· όλη η διαδικασία γίνεται με φυσικές μεθόδους και χωρίς τη χρήση φαρμάκων ώστε η κηρήθρα να είναι αυτή που θέλει πραγματικά η μέλισσα».


Πηγή: Γιώργος Κώνστας, haniotika-nea.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas