Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μικρών θαυμάτων συνέχεια...Βασιλικός Πολτός!


Τι είναι ο βασιλικός πολτός;

Είναι μία ουσία που μοιάζει με ";υγρή πάστα";, παχύρρευστη, με χαρακτηριστική ξυνή αλλά και καυστική γεύση (η οξύτητά της ή ph είναι 3,6-4,2). Η πυκνότητά της είναι 1,1g/cm3 και είναι μερικώς διαλυτή στο νερό. Γίνεται πιο πηκτή αν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ψυγείο στους 5 β C.
Οι μέλισσες που παράγουν το βασιλικό πολτό (το πώς θα το πούμε πιο κάτω) τρώνε μέλι και γύρη, τα επεξεργάζονται με νερό -ως φυσικό διαλύτη- και...ιδού ο βασιλικός πολτός! Τόσο απλό, τόσο απίστευτο στη μοναδικότητά του και...τόσο αγνό!


Σύνθεση βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε ποικιλία ουσιών όπως: αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, υδατάνθρακες, όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών αλλά και στοιχεία που δεν αναγνωρίζονται πλήρως στις εργαστηριακές έρευνες.

Βιταμίνες: μεγάλη ποσότητα Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9 και σε μικρότερες ποσότητες Β12, Α, C, D, Ε, Κ.
Αμινοξέα: Ασπαρτικό οξύ, Γλουταμινικό οξύ, Λευσίνη, Λυζίνη, Βαλίνη, Αργινίνη, Σερίνη, Προλίνη, Ισολευσίνη, Φενυλαλανίνη, Θρενίνη, Λυροζίνη, Αλανίνη, Γλυσίνη, Ιστιδίνη, Μεθιονίνη, Αυκιστίνη. Περιέχει επίσης 47 ειδών λιπαρά οξέα και κάποια που δεν αναγνωρίζονται στο εργαστήριο.
Μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, Κάλλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Χαλκό, Κοβάλτιο, Μόλυβδο, Νάτριο, Μαγγάνιο.
Υδατάνθρακες: Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Μαλτόζη, Σουκρόζη, Μιλιβιόζη, Τριχαλόζη, Ριβόζη, Μανόζη, Ερθυριτόλη, Αδονιτόλη, Μαννιτόλη

Επίδραση του βασιλικού πολτού στον ανθρώπινο οργανισμό

01
Προκαλεί αίσθημα γενικής ευεξίας και αυτοπεποίθησης
02
Επιτρέπει συνεχή πνευματική εργασία, χωρίς κόπωση (καλύτερη μνήμη, αύξηση ικανότητας μάθησης)
03
Εξαφανίζει την κόπωση και φέρει σωματική ζωηρότητα-τόνωση στον οργανισμό και αύξηση των σεξουαλικών ικανοτήτων
04
Επιδρά επί των εξαντλημένων η ελαττωματικών ενδοκρινών.
05
Αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου, ομαλοποιεί τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
06
Ανανεώνει τους ιστούς του σώματος, ιδιαίτερα αναζωογονεί τα κύτταρα της επιδερμίδας.
07
Καταπολεμά τις αϋπνίες, βοηθώντας σε έναν φυσιολογικό ύπνο.
08
Βοηθάει στη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών
09
Βοηθάει στην αντιμετώπιση των αρθριτικών και ρευματικών πόνων
10
Υποβοηθάει το νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα και είναι ευεργετικός σε περιπτώσεις εγκεφαλικής νευρίτιδας, ατονίας, φοβίας κ.λπ.
11
Ανακουφίζει τα κουρασμένα μάτια
12
Ρυθμίζει την πίεση
13
Βελτιώνει την αντίσταση στις μολύνσεις.
14
Επενεργεί θετικά σε αναιμίες, αρτηριοσκληρύνσεις και βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης.


Προσοχή!! Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν!!
Πρώτα και πάνω απ' όλα, ο πολτός που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ΦΡΕΣΚΟΣ!
Τι σημαίνει αυτό.
Σημείωση 1η: 
Μέσα στην κυψέλη των μελισσών, το μόνο προϊόν που ΔΕΝ αποθηκεύεται είναι ο Βασιλικός Πολτός! Αυτό είναι αρκετό για να μας δείξει την εξαιρετική ευαισθησία αυτού του προϊόντος. Επομένως, όσο απομακρυνόμαστε από την ημερομηνία συλλογής του πολτού, τόσο ο πολτός ΧΑΝΕΙ όλες τις καταπληκτικές του ιδιότητες. Το φως είναι εκείνο το οποίο επίσης καταστρέφει τον πολτό. 
Γι αυτό είναι σημαντικό:
1ο.- Ο πολτός που αγοράζουμε να βρίσκεται σε σκούρο δοχείο.
2ο.- Στο σκεύος πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία συλλογής του πολτού.

Σημείωση 2η: 
Μετά την απομάκρυνση του πολτού από την κυψέλη, η άμεση ψύξη του στους 0-5βC είναι η ελάχιστη προφύλαξη για τη μη καταστροφή του. Ακόμη καλύτερη θα ήταν η κατάψυξή του σε θερμοκρασίες -17βC . Επειδή όμως δεν υπάρχουν κριτήρια ασφάλειας για τη φρεσκότητα του πολτού, θα πρέπει το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη συλλογή και την κατανάλωση του πολτού να είναι το μικρότερο δυνατόν. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι, από την ημερομηνία συγκομιδής, η κατανάλωση θα πρέπει να γίνει μέσα σε 6 μήνες το πολύ.
Μερικοί το πάνε και μέχρι 12 μήνες, αν ο πολτός είναι σε κατάψυξη.
Μετά από αυτό το διάστημα δεν παίρνετε Βασιλικό Πολτό, παίρνετε...αέρα κοπανιστό! `
Τα υπόλοιπα αγαπητοί μου είναι marketing, ελληνιστί ";το προϊόν έχει κονόμα";. 

Σημείωση 3η: 
Συνηθίζουμε, όταν διαβάζουμε κάτι, που μπορεί να κάνει καλό στην υγεία μας και μάλιστα φυσικό, να πέφτουμε ";με τα μούτρα"; πάνω του κι ";όποιον πάρει ο χάρος";. Διότι θα πρέπει να ξέρετε αγαπητοί μου, ότι ΤΑ ΠΑΝΤΑ μπορούν να αποβούν βλαβερά, (αλλεργίες κ.λπ.), αν δεν λαμβάνονται σωστά.
Επομένως, η υπόδειξη του ειδικού -γιατρού, φυσιοθεραπευτή κ.λπ.- ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!

Σημείωση 4η
Ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο!!!
Είναι ένα διατροφικό προϊόν, που μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όμως να θυμόσαστε πάντα, ότι η μέλισσα, δεν έχει εμάς στο νου της, όταν φτιάχνει το βασιλικό πολτό για να ταΐσει τα παιδιά της.

Σημείωση 5η: 
Ο βασιλικός πολτός βρίσκεται επίσης είτε φρέσκος είτε σε σκόνη αναμεμειγμένος με άλλα προϊόντα, τρόφιμα, καλλυντικά, χυμούς, φαρμακευτικά προϊόντα, ζελεδάκια, καραμέλες κλ.π.
Επιτρέψτε μου όμως, ως καταναλωτής να αναρωτιέμαι, μετά από όσα διάβασα για τη φρεσκότητα του βασιλικού πολτού, τι ΄"είδους" βασιλικός πολτός είναι αυτός μέσα στο καλλυντικό ή στο γιαούρτι; με την έννοια, τι μπορεί να μου προσφέρει αυτός ο βασ. πολτός, αφού όλα τα συστατικά του καταστρέφονται τόσο εύκολα;
Λυπάμαι, εγώ δεν θα αγόραζα τίποτα από όλα αυτά. Θα ένοιωθα μάλλον κορόιδο!

Πώς λοιπόν, αυτό το θαυμαστό πλασματάκι των 2 πόντων (ίσως ούτε και τόσο), κάνει αυτό το εκπληκτικό προϊόν; Διαβάστε! 
Το παράγει μια ειδική κατηγορία εργατριών μελισσών, όταν είναι 6-12 ημερών. Μέσα στο διάστημα αυτών των 5 ημερών ενεργοποιείται ένα ζευγάρι (2) αδένων, οι ονομαζόμενοι υποφαρυγγικοί, οι οποίοι με τη σειρά τους ρίχνουν το προϊόν τους στο ύψος του υποφάρυγγος του στόματος τής μέλισσας. Οι αδένες είναι ξεχωριστοί μεταξύ τους (αλλά ίδιοι) καθένας των οποίων αποτελείται από ένα πολύ μακρύ, συσπειρωμένο ή ελικοειδή σωλινίσκο, πάνω στον οποίον είναι συνδεδεμένα, με παράπλευρα σωληνάκια, αρκετές εκατοντάδες μικρά στρογγυλεμένα σωματίδια, ο αδενώδης ιστός των οποίων παράγει την υγρή γονοτροφή (βασιλικό πολτό). Οι αδένες μοιάζουν στο σύνολό τους σαν μικροσκοπική αρμαθιά κρεμμυδιών, κι αυτοί οι αδένες παράγουν αυτήν τη συγκλονιστική τροφή, με την οποίαν τρέφονται, όλοι μα όλοι οι γόνοι (σκώληκες) στα κελλιά τής κυψέλης και μόνο για μερικές ημέρες, πλην των βασιλικών γόνων. Και όμως, αυτές οι λίγες ημέρες με βασιλικό πολτό είναι ικανές να δημιουργήσουν έναν οργανισμό τέλειο.
Εντυπωσιακό!
Για μια γεύση, σχετικά με την καταπληκτική τροφική ικανότητα του πολτού, σε σύγκριση με ανθρώπινα μεγέθη, διαβάστε!
Μέσα στις 5 μέρες, που ο γόνος τρέφεται με βασιλικό πολτό, το βάρος του αυξάνεται κατά 1250 φορές.
Αν ένα νεογέννητο βρέφος, που ζυγίζει περίπου 3 κιλά, είχε μια αντίστοιχη διατροφή θα ζύγιζε σε 3 ημέρες 4.000 κιλά!

Ομολογώ...ότι η παρουσίαση των προϊόντων της μέλισσας γίνεται περισσότερο, προκειμένου να μοιραστώ μαζί σας τον σεβασμό μου και το θαυμασμό μου σ΄ αυτό το απίστευτο και μοναδικό ";εργοστάσιο"; της φύσης. Τη γνώρισα και έμαθα να τη σέβομαι, παρακολουθώντας ένα σεμινάριο μελισσοκομίας. Αν ο άνθρωπος ήθελε να παράξει όλα αυτά τα προϊόντα, έπρεπε να φτιάξει ένα τεράστιο εργοστάσιο σε Βιομηχανική Ζώνη.
Τις πληροφορίες μου...για τα προϊόντα τις μέλισσας τις παίρνω από τα βιβλία που έχει γράψει ο Αείμνηστος γεωπόνος κ. Θ. Μπίκος.Τα βιβλία του αποτελούν προϊόν του σεβασμού και θαυμασμού, που αυτό το υπέροχο πλάσμα ενέπνευσε στον συγγραφέα.
Τα βιβλία του κ. Μπίκου περιέχουν εξαιρετικές και λεπτομερείς πληροφορίες όχι μόνο για τα προϊόντα αλλά και τους τρόπους παραγωγής, συγκομιδής των προϊόντων, πληροφορίες για την κυψέλη κ.λπ. 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas