Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ο τρύγος ανώριμου μελιού και η υπερβολική χρησιμοποίηση καπνού στο μελιτοθάλαμο.



Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

1.    Το ώριμο μέλι έχει υγρασία που κυμαίνεται από 14% έως 17% μερικές φορές και λίγο περισσότερο. Το μέλι είναι ώριμο όταν τα κελιά της κηρήθρας σφραγιστούν από τις μέλισσες σε ποσοστό τουλάχιστο 1/3 της κηρήθρας.
2.    Οι αγορανομικές διατάξεις επιτρέπουν υγρασία μελιού μέχρι 21%. Όσο περισσότερο ξεπερνά η υγρασία του προϊόντος το 17%, τόσο γρηγορότερα αυτό ξινίζει.
3.    Λίγο πριν να σφραγίσουν τα κελιά οι μέλισσες τοποθετούν στο μέλι μικρή ποσότητα φορμικού οξεός, το οποίο παίζει ρόλο συντηρητικού για το προϊόν.
4.    Μέλι που τρυγιέται από κηρήθρες που βρίσκονται κοντά στη γονοφωλιά, ή στα στεφάνια του γόνου, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα γύρης από εκείνο που τρυγιέται από κηρήθρες του μελιτοθαλάμου. Το μέλι αυτό κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.
5.    Το μέλι εύκολα απορροφά ξένες οσμές. Υπερβολικό κάπνισμα στο διάστημα του τρύγου, έχει αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το άρωμα του μελιού.
6.    Οι σκοτεινόχρωμες κηρήθρες προσδίδουν σκοτεινότερο χρωματισμό στο μέλι , λόγω των χρωστικών ουσιών που περιέχουν.
7.    Μελισσοαπωθητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σ’ άλλες χώρες για το τρύγο του μελιού (καρβολικό οξύ, προπιονική ανυδρίνη, βενζαλδεϋδη), αφήνουν υπολείμματα και οσμές στο μέλι.
Τι κάνουμε:

1.    Δεν τρυγιούνται κηρήθρες που έχουν ασφράγιστα περισσότερο από το 1/4 περίπου των κελιών τους ή που όταν «τιναχτούν» από λοξή θέση στάζουν.
2.    Δεν τρυγιούνται μέλια από κηρήθρες που βρίσκονται κοντά στο γόνο ή σε στεφάνια γόνου.
3.    Δεν καπνίζονται υπερβολικά τα μελίσσια κατά το τρύγο.
4.    Δεν χρησιμοποιείται καμιά χημική εντομοαπωθητική ουσία.
5.    Στις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές ανθοφορίες εάν τα μελίσσια βρίσκονται σε δύο πατώματα, χρησιμοποιούνται βασιλικά διαφράγματα και ανοικτόχρωμες καινούργιες κηρήθρες στο μελιτοθάλαμο. Μια δεύτερη είσοδος πάνω από βασιλικό διάφραγμα είναι απαραίτητη για να μην μειωθούν οι αποδόσεις. Το φθινόπωρο, χρησιμοποιούνται και σκοτεινόχρωμες κηρήθρες, γιατί το πευκόμελο από τη φύση του είναι θολό και το χρώμα του δεν επηρεάζεται αισθητά από το είδος της κηρήθρας.

6.    Ο μελισσοκόμος προμηθεύεται διαθλασίμετρο για την μέτρηση της υγρασίας του μελιού. Η χρήση του είναι εύκολη και απλή. Μέλια με υγρασία μεγαλύτερη από 17% θα πρέπει να θερμαίνονται στους 70ο C για 5-10 λεπτά.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas