Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΕρωτoAπάντηση


Ερώτηση:

Ασχολήθηκα με τη μελισσοκομία από μικρό  παιδί μέχρι το 1986 όταν έχασα όλα τα μελίσσια από τις τότε ασθένειες. Έκτοτε το μελισσοκομικό υλικό παρέμεινε στοιβαγμένο σε αποθήκες  και την Άνοιξη του τρέχοντος έτους ξεκίνησα πάλι με 30 μικρές παραφυάδες των  4-5 πλαισίων αφού πρώτα απολύμαινα το παλιό υλικό και αυτή τη στιγμή αισίως  έχουν φτάσει  οι κυψέλες στις 50 με πληθυσμούς 8-10 πλαίσια η κάθε μία. Όμως η άγνοιά μου για τις σύγχρονες ασθένειες αφενός με ανησυχούν και οι πάμπολλες αναρτήσεις και γνώμες για την καταπολέμησή τους αφετέρου με έχουν  μπερδέψει.
Οι επεμβάσεις μου μέχρι τώρα έχουν περιοριστεί στη χρήση της ακονιζιάς στο  καπνιστήρι έχοντας επιφυλάξεις και δισταγμό για τη χρήση οποιουδήποτε άλλου  φαρμάκου ή παρασκευάσματος.  Στην τελευταία μου επίσκεψη όμως διαπίστωσα κάποια μικρή μείωση των  πληθυσμών και ανησύχησα για το λόγο ότι είδα μπροστά σε 2-3 κυψέλες  πεθαμένες μέλισσες.  Θα ήθελα να μου υποδείξετε ποια φάρμακα προληπτικά ή κατασταλτικά πρέπει να χρησιμοποιήσω στα μελίσσια μου.

Απάντηση...

Η καλύτερη πρόληψη είναι η ενίσχυση της φυσικής άμυνας του μελισσιού. Φροντίστε ώστε τα μελίσσια σας να βρίσκονται σε ανθοφορίες και να εξασφαλίσουν το απαραίτητο νέκταρ και γύρη για την ανάπτυξη τους. Δώστε τους χώρο τότε που το χρειάζονται. Οι βασίλισσες θα πρέπει να είναι νέες και παραγωγικές. Η βάση της κυψέλης να καθαρίζεται συχνά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν προβλήματα από ασκόσφαιρα. Οι  κηρήθρες να αντικαθίστανται κάθε 3 χρόνια . Τα μελίσσια να ξεχειμωνιάζουν σε προσήλιο μέρος. Καλή απολύμανση του μελισσοκομικού υλικού που χρησιμοποιείται. Προμηθευτείτε ένα καλό φλόγιστρο. Περιορίστε την είσοδο της κυψέλης το χειμώνα και  εξασφαλίστε καλό αερισμό την άνοιξη και το καλοκαίρι. Εφαρμόστε ένα απλό σύστημα επιλογής όσο αφορά το ένστικτο καθαρισμού στη βασιλοτροφία. Σεβαστείτε τις μέλισσες και αποφεύγεται εμμονές να παράγεται όσο γίνεται περισσότερο μέλι (ιδιαίτερα το φθινόπωρο στα πεύκα). Αποφεύγεται τους άσκοπους χειρισμούς, την αποδυνάμωση των μελισσιών με χωρίσματα, κρατείστε δυνατά τα μελίσσια.

Εάν παρά τα προληπτικά αυτά μέτρα εμφανιστούν ασθένειες  τότε επεμβαίνετε θεραπευτικά με τα εγκεκριμένα σκευάσματα. Θεραπευτική αγωγή μέσα στην κυψέλη  επιτρέπεται μόνο εναντίον της βαρρόα με εγκεκριμένα σκευάσματα και φιλικές ουσίες που εύκολα βρίσκεται στην αγορά. Κάντε μια καλή καταπολέμηση της βαρρόα το φθινόπωρο όταν ο γόνος είναι περιορισμένος. Η  ακονιζιά ρίχνει την  βαρρόα δεν τη θανατώνει όμως και δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Προσοχή στη χρήση των σκευασμάτων ώστε να μην βρεθούν στα προϊόντα της μέλισσας. Διαβάστε προσεκτικά τους περιορισμούς που θέτει η παρασκευάστρια εταιρεία για κάθε φάρμακο και επικοινωνήστε με τους ειδικούς του κλάδου για τυχών αμφιβολίες σας.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas