Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τα λουλούδια χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σινιάλα για να έλξουν μέλισσες


Τι θα λέγατε αν αποκαλούσαμε τη γονιμοποίηση των λουλουδιών ένα παιχνίδι, όπου ηλεκτρικά σήματα χρησιμοποιούνται για να προσκαλέσουν τις μέλισσες;  Σε αυτή την έρευνα λοιπόν τεκμηριώνεται ότι  τα λουλούδια «διαφημίζουν» την παρουσία του νέκταρ στις μέλισσες  χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά σήματα για να πληροφορήσουν αν τα έχει επισκεφθεί ήδη κάποια άλλη.
Από την μία πλευρά μπορούμε  να πούμε ότι τα φυτά είναι αρνητικά φορτισμένα και εκπέμπουν  ασθενή ηλεκτρικά κύματα. Από την άλλη πλευρά βέβαια, καθώς οι μέλισσες περιπλανιούνται στον αέρα, μαζεύουν θετικά φορτία. Αυτή η διαδικασία δεν σημαίνει ότι καθώς αυτές πλησιάζουν στα φυτά δημιουργούν σπινθήρες, αλλά δημιουργείται ένα ηλεκτρικό πεδίο που μεταφέρει πληροφορίες.
Έτσι τα λουλούδια χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά σήματα επικοινωνούν με τους πιθανούς επικονιαστές, προσθέτοντας ακόμη ένα όπλο στο ήδη εντυπωσιακό οπτικό οπλοστάσιο, δηλαδή την χρήση υπεριώδους φάσματος  και την αρωματική διαφήμιση.
Ο  Dr Heather Whitney, ο οποίος  είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, αναφέρει:
Αυτό το κανάλι επικοινωνίας αποκαλύπτει πως τα λουλούδια μπορούν να ενημερώνουν τους επικονιαστές τους για τα αποθέματα του πολύτιμου νέκταρ και της γύρης
Οι ερευνητές  τοποθέτησαν  ηλεκτρόδια σε μίσχους από Πετούνιες  για να δείξουν ότι μια μέλισσα όταν προσγειώνεται πάνω σε ένα λουλούδι αυτομάτως αλλάζει το ηλεκτρικό δυναμικό του  άνθους και ότι αυτή η αλλαγή διατηρείται για μερικά λεπτά. Επίσης, έδειξαν ότι οι μέλισσες μπορούν να διακρίνουν τα ηλεκτρικά πεδία των φυτών που έχουν υποστεί αλλαγή ή όχι, καταλαβαίνοντας έτσι εάν το έχει επισκεφθεί άλλη μέλισσα ή όχι.
Η ιδέα αυτή διερευνήθηκε  περαιτέρω με ένα τεστ μάθησης που έγινε στις μέλισσες. Το τεστ έδειξε ότι, όταν τα ηλεκτρικά σήματα ήταν σε συνδυασμό με συγκεκριμένα χρώματα, οι μέλισσες μάθαιναν πολύ πιο γρήγορα να διακρίνουν αυτά τα χρώματα. Ωστόσο, όσο ξεκάθαρο είναι ότι οι μέλισσες μπορούν να διακρίνουν διαφορετικά ηλεκτρικά πεδία, τόσο οι ερευνητές προβληματίζονται για το πως επιτυγχάνεται αυτό. Οι ερευνητές εξηγούν:
Η ανακάλυψη αυτής της ηλεκτρικής ανίχνευσης έχει ανοίξει ένα εντελώς νέο επίπεδο κατανόησης της επικοινωνίας μεταξύ φυτών και εντόμων
Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μάθημα που μπορούμε να πάρουμε για την καλή διαφήμιση, γιατί οι μέλισσες σαν πολύ καλοί μαθητές μαθαίνουν γρήγορα, και έτσι θα μάθουν και τα φυτά που θα προσπαθήσουν να τις ξεγελάσουν, δείχνοντας ότι έχουν νέκταρ, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα έχουν. Ο καθηγητής  Daniel Robert είπε :

 Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένα φυτό  είναι να έλξει μια μέλισσα και να μην μπορεί να προσφέρει το νέκταρ που της έταξε. Η συν-εξέλιξη μεταξύ φυτών και μελισσών είναι μια μακροχρόνια και επωφελής ιστορία , έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι εξακολουθούμε να ανακαλύπτουμε  πόσο εξαιρετικά εξελιγμένη είναι η επικοινωνία τους
Πηγές: www.sciencemag.org/content/340/6128/66.abstract

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas