Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Πρόσθεση πατώματος


Μια βασική μελισσοκομική εργασία που θα γίνει οπωσδήποτε, είναι η προσθήκη πατώματος σε μια κυψέλη.
Όσο επιβεβλημένη είναι, τόσο και επικίνδυνη καθίσταται μερικές φορές.
Πότε μπορούμε ή πότε πρέπει να προσθέσουμε όροφο;
Η απάντηση είναι, "όταν πρέπει", δηλαδή ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ νωρίς.Αν το πάτωμα τοποθετηθεί νωρίς, τότε η κυψέλη αποκτά περισσότερο εσωτερικό όγκο, οπότε η θερμοκρασία που έχουν ρυθμίσει οι ίδιες οι μέλισσες, ανατρέπεται με κακά αποτελέσματα στον γόνο. Αν η βασίλισσα αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με την θερμοκρασία που πρέπει να υπάρχει μέσα στην κυψέλη θα σταματήσει και την ωοτοκία της.
Αν πάλι το πάτωμα προστεθεί αργότερα από ότι πρέπει, τότε ο μεγάλος πληθυσμός και οι κακές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν μέσα σε αυτήν λόγω του υπερπληθυσμού, πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε φαινόμενα σμηνουργίας.

Εδώ λοιπόν κολλάει και η φράση "όταν πρέπει".

Ένας γενικός κανόνας που ισχύει, λέει ότι όταν έχουμε πληθυσμό 8-9 πλαίσια και γόνο 6 πλαίσια, τότε πρέπει να σηκώσουμε πάτωμα.
Εκτός όμως από το μέγεθος του σμήνους, πρέπει να σιγουρευτούμε και για 2 ακόμα παράγοντες.
Πρέπει οι καιρικές συνθήκες αφ' ενός και η υπάρχουσα μελιτοέκκριση να είναι καλές.
Τότε οι μέλισσες είναι ικανές να ανέβουν και στον 1ο όροφο, εφ' όσον το θελήσουν.
Το επικίνδυνο στην πρόσθεση πατώματος, είναι να το τοποθετήσουμε όταν επικρατούν όλες οι πιο πάνω συνθήκες που αναφέρθηκαν, αλλά μετά από μερικές μέρες ξαφνικά και ανέλπιστα ή να πέσει πάλι η θερμοκρασία ή να σταματήσει η νεκταροέκρριση.
Τότε βρισκόμαστε σε κίνδυνο γιατί δεν ισχύουν ταυτόχρονα όλες οι καλές προϋποθέσεις.
Για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο (ειδικά μέσα στον Μάρτιο που είναι και το πιο επικίνδυνο), μπορούμε να βάλουμε μεταξύ του ισογείου και του 1ου ορόφου 2-3 φύλλα εφημερίδας. Έτσι αν οι συνθήκες που προαναφέρθηκαν χειροτερέψουν, η θερμοκρασία του ισογείου θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα και εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές οι μέλισσες θα σκίσουν την εφημερίδα και θα ανέβουν πάνω. Αυτή η τεχνική αναφέρεται και στο βιβλίο του "Pierre Jean Prost - Μελισσοκομία".

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas