Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Πορτοκαλιά


Σε λίγες μέρες οι πορτοκαλιές θα δίνουν το μέγιστο της ανθοφορίας τους ειδικά στην Νότια Ελλάδα.
Διαβάστε ένα ωραίο άρθρο από το BeeHappy:
Το άρωμα που αναδύεται τις μέρες αυτές από τα άνθη της πορτοκαλιάς είναι μεθυστικό. Ήδη οι πιο πρώιμες ποικιλίες του κήπου μου έχουν ανθήσει ενώ σε κάποια ακόμα δέντρα υπάρχουν ιδιαίτερα γλυκά και ζουμερά πορτοκάλια.
Η ευωδία αυτή δεν αφήνει αδιάφορες φυσικά τις μέλισσες.
Μόλις η θερμοκρασία της μέρας το επιτρέψει ένα χαρούμενο βουητό σκεπάζει τα δέντρα.

Νεαρές εργάτριες απομυζούν και την τελευταία υποψία νέκταρος (κλίνεται?) από τα άνθη.
Ούτε τα μισόκλειστα άνθη μπορούν να αντισταθούν.


Να και ένας βομβίνος με νευρικό και θορυβώδες πέταγμα. (Έχω την εντύπωση ότι ανακάλυψα την φωλιά τους στη ρίζα της ελιάς του κήπου μας. Έχει μπει στην παρατήρηση).



Το πορτοκαλόμελο είναι ιδιαίτερα εύγευστο και αρωματικό, κάπως υδαρό, ελαφρά ξανθό και κρυσταλλώνει ταχύτατα και το χρώμα του γίνεται λευκό.
Δεν προτιμάται από τους καταναλωτές (είναι 5ο σε προτίμηση ανάμεσα σε 8 αμιγή Ελληνικά μέλια) καθώς δεν είμαστε ενημερωμένοι για την αξία του. Θα έλεγα ότι μάλλον η χαμηλή πυκνότητά του ευθύνεται γι' αυτό.
Είναι μεγάλης βιολογικής αξίας, αποδίδει 3299Kcal, είναι κατάλληλο για διαβητικούς, έχει βακτηριοστατικές έως και βακτηριοκτόνες ιδιότητες καθώς και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Την περίοδο της ανθοφορίας της πορτοκαλιάς οι μέλισσες χτίζουν κερήθρες ακατάπαυστα, και θα το διαπιστώσετε παρακάτω. Ένα φύλλο κεριού μπορεί να μετατραπεί κυριολεκτικά σε μια νύχτα σε πλήρη και καλοσχηματισμένη κερήθρα. Είναι η πρώτη και καλύτερη ευκαιρία για ανανέωση των κηρηθρών των μελισσοκόμων.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι της τελευταίας επιθεώρησης του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις βλέπετε δεν επιτρέπουν πιο συχνές επιθεωρήσεις που είναι απαραίτητες αυτόν τον καιρό, κάτι και η κακή εκτίμηση για τη δυναμικότητα του μελισσιού και να το αποτέλεσμα.
Η αλυσίδα που σχηματίζουν οι ακροβάτριες αυτές μέλισσες είναι η αρχή της διαδικασίας κτισίματος στον κενό χώρο που βρίσκεται διαθέσιμος στην κυψέλη.


Στην επόμενη κυψέλη τα πράγματα είχαν προχωρήσει κάπως περισσότερο.


Στην μεθεπόμενη δε...


Όπως βλέπετε εδώ η προκομμένη η βασίλισσα ήδη άφησε τα αυγά της. Αυτό που βλέπετε είναι αυγό μιας μέρας. Την πρώτη μέρα το αυγό στέκεται όρθιο στο βάθος του κελιού, την τρίτη έχει πλαγιάσει.


Εδώ έχει γεννήσει πριν 4-5 μέρες καθώς ήδη έχει εκκολαφθεί και το σκουληκάκι πλέει ευτυχισμένο στο βασιλικό πολτό (η ουσία που γυαλίζει στο βάθος).


Όπως έχω ήδη αναφέρει, η πρώτη μεταφορά του έτους στους πορτοκαλεώνες του Άργους ετοιμάζεται, μαζί με τα προβλήματά της (ραντίσματα και κλοπές).

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas