Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τι είναι η Marchalina hellenica, που προκαλεί τη λεγόμενη βαμβακίαση των πεύκων;


Η Marchalina hellenica (Γεννάδιος Π.) είναι ένα φλοιομυζητικό έντομο που προσβάλλει το πεύκο, το εξασθενεί, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την μερική η ολική του νέκρωση. Υφίσταται σε διάφορες περιοχές της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα έντομο που εντοπίσθηκε στην Ελλάδα ήδη από τον εντομολόγο Παναγιώτη Γεννάδιο τον προηγούμενο αιώνα αλλά υπήρχε σε μικρούς μόνο, γεωγραφικά περιορισμένους πληθυσμούς. Το έντομο, ευρισκόμενο στο προνυμφικό στάδιο, παράγει κηρώδες προστατευτικό κάλυμα, τη γνωστή βαμβακάδα, ενώ τα πλούσια σε υδατάνθρακες (προϊόντα αρχικά της φωτοσύνθεσης του πεύκου) περιττώματά της αποτελούν το γνωστό μελίτωμα που στάζει από τα πεύκα και αποτελεί την βασική τροφή της μέλισσας, παραγωγού του πευκόμελου. Υπολογίζεται ότι έως και το 60% της παραγωγής του πευκόμελου στην Ελλάδα και την Τουρκία παράγεται χάρις στη Marchalina hellenica. Ζει στις σχισμές του δένδρου, κρυπτόμενη από τη βαμβακάδα που η ίδια παράγει και ρουφώντας χυμούς με το μακρύ της ρύγχος (διπλάσιο από το μήκος του σώματός της, εως 2cm) από το δένδρο για να τραφεί.
Σύμφωνα με το τον Κ. Νικολόπουλο (1965) ο βιολογικός κύκλος του θηλυκού περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: αυγό, πρώτο στάδιο, δεύτερο στάδιο και ενηλικίωση. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου που διαχειμάζει αυξάνει δραματικά την άντληση χυμών από το προσβληθέν δένδρο, προκαλώντας άμεσα η έμμεσα τα φαινόμενα ολικής ή μερικής ξήρανσης που παρατηρούμε.
Στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως την Χαλέπειο πεύκη αν και στη Θάσο που θεωρείται από τα σημαντικότερα μέρη για την παραγωγή πευκόμελου συναντάμε την Τραχεία Πεύκη.
Τα μελιτώματα τα συναντάμε 3 φορές τον χρόνο:
α) 1/3 – 15/4 (έντονη μελιτοέκκριση) 
β)15/6 - 30/8 (περιορισμένη μελιτοέκκριση) 
γ) 15/9 – 30/10 ( έντονη μελιτοέκκριση) 
Η περίοδος της τρίτης μελιτοέκκρισης είναι αυτή που εκμεταλεύονται περισσότερο οι μελισσοκόμοι για την παραγωγή του πευκόμελου.

Τα πλεονεκτήματα του πεύκου σαν μελισσοκομικό φυτό είναι τα ακόλουθα: Α) Μεγάλη παραγωγή μελιού Β) Μπορούν να υπάρξουν πολλά μελίσσια σε ένα πευκοδάσος Γ) Δεν δηλητηριάζονται μελίσσια, επειδή δεν χρησιμοποιούνται γεωργικά φάρμακα

Τα μειονεκτήματα του πεύκου για τους μελισσοκόμους είναι τα ακόλουθα: Α) Μείωση του πληθυσμού των μελισσοσμηνών ,λόγω μη γέννας της βασίλισσας από την έλλειψη γύρης, έχει σαν συνέπεια προβλήματα στο ξεχειμώνιασμα του μελισσοσμήνους . Β) Κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών λόγω του έντονου συνωστισμού.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas