Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

S.O.S της Ευρωβουλής ...Το μέλι, τρίτο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο!


Μ’ ένα σχέδιο έκθεσης, που εκπέμπει σήμα κινδύνου για την ευρωπαϊκή μελισσοκομία αλλά και για την προστασία της υγείας των καταναλωτών του προϊόντος, η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου, διαπιστώνει πως το μέλι αποτελεί το τρίτο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο και η νοθεία του αποτελεί απειλή, τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσον και για την ευρωπαϊκή οικονομία. 
Κατ’ αρχήν, όπως επισημαίνεται στην εν λόγω έκθεση, ο μελισσοκομικός τομέας συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής γεωργίας και αποτελεί κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για πάνω από 500.000 πολίτες της ΕΕ. Τονίζεται δε ότι:
Η σημασία του τομέα αυτού είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να συναχθεί από το ποσό της συνεισφοράς του στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της οικονομίας, δεδομένου ότι το 84 % των φυτικών ειδών και το 76 % της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτάται από την επικονίαση από μέλισσες, και συνεπώς η οικονομική αξία που παράγεται με τον τρόπο αυτό –η οποία εκτιμάται σε 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ΕΕ– υπερβαίνει κατά πολύ την αξία του παραγόμενου μελιού. Η σημασία της επικονίασης δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς και θεωρείται δεδομένη στην ΕΕ, τη στιγμή που στις ΗΠΑ δαπανώνται 2 δισεκατομμύριαEUR ετησίως για τεχνητή επικονίαση, αναφέρεται και συμπεραίνεται πως, η μελισσοκομία και οι μελισσουργοί πρέπει, να βρίσκονται στον πυρήνα της κοινής γεωργικής πολιτικής. 
Ωστόσο, όπως έντονα υπογραμμίζεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα, μακράν, είναι η εξάπλωση του νοθευμένου μελιού στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, που στα τέλη του 2016 είχε ρίξει στο μισό την τιμή αγοράς του μελιού σε σχέση με το 2014, κυρίως σε χώρες με σημαντική παραγωγή μελιού, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Κροατία και η Ουγγαρία. Πέρα από το γεγονός ότι έχουν περιέλθει σε απελπιστική θέση οι ευρωπαίοι μελισσοκόμοι, το μέλι είναι το τρίτο πλέον νοθευμένο προϊόν στον κόσμο, με την νοθεία να εντοπίζεται στο σύνολο σχεδόν του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ, και ιδίως στα προϊόντα προέλευσης Κίνας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Κίνα παράγει 450.000 τόνους μέλι ετησίως, ποσότητα η οποία είναι μεγαλύτερη από εκείνη των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο –ΕΕ, Αργεντινής, Μεξικού, ΗΠΑ και Καναδά μαζί. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ποσότητα αυτή δεν μπορεί να είναι απλώς αποτέλεσμα μελισσοκομικής δραστηριότητας. Σε συνέχεια αιτήματος που διατυπώθηκε με πρωτοβουλία της Ουγγαρίας κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας τον Δεκέμβριο του 2015, η Επιτροπή διέταξε τον κεντρικό έλεγχο του μελιού. Το έργο αυτό ανατέθηκε στο Κοινό Κέντρο Ερευνών, το οποίο διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι το 20 % των δειγμάτων που είχαν ληφθεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στις εγκαταστάσεις των εισαγωγέων ήταν νοθευμένο μέλι. Όπως δε τονίζεται, από άποψη υγείας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι, κατά τους ειδικούς, οι μελισσουργοί της Κίνας έλυσαν το πρόβλημα με τη χλωραμφενικόλη το 2002, όχι με τη συμμόρφωση προς τους κανόνες αλλά με τη διήθηση μελωμάτων, δεδομένου ότι το «μέλι» αυτό δεν περιλαμβάνει κανένα απολύτως συστατικό με βιολογική αξία και δεν πρέπει να αποκαλείται μέλι αλλά είδος σιροπιού. Ορισμένοι απατεώνες συσκευαστές και έμποροι μελιού βελτιώνουν τις ουσίες αυτές αναμιγνύοντάς τις με υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκό μέλι, και χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα «μίγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ», όπως επιτρέπεται από την οδηγία 2001/110/ΕΚ, πράγμα εξίσου διαφωτιστικό για τους καταναλωτές όσο και η ένδειξη «μέλι μη προερχόμενο από τον Άρη». Με το σχέδιο έκθεσης καλούνται τα κράτη-μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν, να υποχρεώσουν τους εκτός ΕΕ παραγωγούς μελιού που χρησιμοποιούν ανέντιμες μεθόδους (κυρίως ορισμένους Κινέζους παραγωγούς), και τους εντός ΕΕ συσκευαστές και εμπόρους που αναμιγνύουν σκόπιμα υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκό μέλι με νοθευμένο εισαγόμενο μέλι να συμμορφωθούν προς το δίκαιο της ΕΕ. 
Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas