Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ



Το μέλι έχει οφέλη για την υγεία;

Ναι! Το μέλι είναι κάτι περισσότερο από μια γλυκαντική ουσία! Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία με την κατανάλωση του μελιού ενώ έχει και μακρά ιστορία της χρήσης του ως «φάρμακο». Τρώγοντας μέλι αποκτούμε μια σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας ενώ εμποδίζεται η ταχεία παραγωγή ινσουλίνης ως σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) ή γλυκόζη. Το μέλι έχει μια αντιβακτηριδιακή δράση και αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών στελεχών βακτηρίων, περιλαμβανομένων βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για τα έλκη. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά σε επιδέσμους για τη θεραπεία μολυσμένων χειρουργικών τραυμάτων, σε εγκαύματα και δερματικά μοσχεύματα. Επίσης αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, ενώ βελτιώνει τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Γιατί το μέλι είναι γλυκό;

Το μέλι είναι ένα από τα πιο γλυκά τρόφιμα που βρίσκονται στη φύση. Ανθοφόρα φυτά εκκρίνουν μια γλυκιά ουσία που ονομάζεται νέκταρ. Το νέκταρ αποτελείται από δύο απλά σάκχαρα, τη σακχαρόζη και τη γλυκόζη. Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ και το μεταφέρουν στην κυψέλη τους όπου το νερό εξατμίζεται από το ανέμισμα των φτερών τους. Προσθέτουν επίσης ένα ένζυμο που καταλύει τη διάσπαση της σακχαρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη.

Τι είναι το μέλι;

Το μέλι αποτελείται κυρίως από σχεδόν ίσες αναλογίες φρουκτόζης, γλυκόζης, άλλα σάκχαρα και νερό. Το μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων οξέων (18), ανόργανα άλατα (12), αμινοξέα (18), ένζυμα (5), φλαβονοειδή (18), ενώσεις αρώματος (26), ιχνοστοιχεία (17), βιταμίνες (6), και λιπίδια (8).

Επιτρέπεται η κατανάλωση μελιού από άτομα με διαβήτη;

Το μέλι είναι το γλυκαντικό που θα πρέπει να επιλέγουν οι διαβητικοί. Το μέλι στην πραγματικότητα σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα της HbA1c, κάτι που η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν μπορεί να κάνει. Μετά την κατάποση, το μέλι μετατρέπεται απευθείας σε γλυκογόνο του ήπατος και δεν οδηγεί σε σχηματισμό τριγλυκεριδίων (λιπαρών οξέων), όπως συνήθως συμβαίνει μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. Το μέλι δεν συνεπάγεται την άμεση ή υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης, όπως προκύπτει από την κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, και επομένως δεν προάγει την παραγωγή λίπους, την αποθήκευση λίπους, και την απόκτηση επιπλέον βάρους που συνήθως συνδέεται με τη χρήση των προϊόντων αυτών.

Είναι το μέλι “βιολογικό;”

Απολύτως! Το μέλι είναι τροφή της φύσης και είναι βιολογικό. Ωστόσο, για να φέρει την ένδειξη "βιολογικό" και να πωλείται ως "βιολογικό" τρόφιμο, θα πρέπει να μην περιέχει φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα.

Τι είναι το “ανεπεξέργαστο” μέλι;

Ανεπεξέργαστο μέλι είναι το φυσικό μέλι, στο οποίο τίποτα δεν προστίθεται ή αφαιρείται. Είναι αυτό που παράγουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Είναι έτοιμο για κατανάλωση αφού έχει εξαχθεί και έχει περάσει από ένα λεπτό φίλτρο για να απομακρυνθούν τα ξένα σωματίδια που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο μέλι από τη διαδικασία του τρύγου. Το αγνό μέλι είναι το ανεπεξέργαστο μέλι

Είναι το μέλι ασφαλές για τα βρέφη;

Όπως και με οποιοδήποτε ωμό, μη επεξεργασμένα τρόφιμο, το μέλι δεν συνιστάται για τα βρέφη των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα συνήθως μεταξύ 9 και 18 μηνών. Θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας.

Είναι όλα τα μέλια το ίδιο;

Όχι, υπάρχουν πολλές ποικιλίες και γεύσεις του μελιού, ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ.
Τι σημαίνει να χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι οικολογικές πρακτικές μελισσοκομίας (ορθή μελισσοκομική πρακτική);
Η ορθή μελισσοκομική πρακτική συνίσταται στο γεγονός ότι ο μελισσοκόμος δεν θα μεταφέρει τις κυψέλες του σε οργανωμένες καλλιέργειες όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Συνεπώς ο κίνδυνος των μελισσών που έρχονται σε επαφή με τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, ακαρεοκτόνα, αντιβιοτικά, οργανοφωσφορικά, και άλλες χημικές ουσίες αποτρέπεται.
Σημαίνει, επίσης, ότι ο ίδιος ο μελισσοκόμος δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά, προκειμένου να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει τις νόσους των μελισσών.

Τι είναι η κρυστάλλωση του μελιού;

Κρυστάλλωση είναι η φυσική διαδικασία με την οποία η γλυκόζη στο μέλι υφίσταται καθίζηση από το υγρό μέλι. Η κρυστάλλωση ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία του μελιού, κάποιες ποικιλίες ενδέχεται να μην παρουσιάσουν ποτέ κρυστάλλωση. Αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τα πολύτιμα συστατικά του μελιού. Αν το μέλι σας κρυσταλλώσει, απλά τοποθετήστε το βάζο σε ζεστό νερό. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην βράσει, απλώς να ζεσταθεί. Μπορείτε ωστόσο να καταναλώσετε το μέλι σας και στην κρυσταλλωμένη του μορφή.

Το μέλι έχει ημερομηνία λήξης;


Το μέλι αποθηκεύεται σε κλειστά δοχεία τα οποία μπορεί να παραμείνουν ανεπηρέαστα για δεκαετίες, ακόμα και αιώνες! Ωστόσο, το μέλι είναι ευπαθές σε φυσικές και χημικές αλλαγές κατά την αποθήκευση. Τείνει να σκουραίνει και να χάνει το άρωμα και τη γεύση του. Θα πρέπει να διατηρείται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Για πρακτικούς λόγους, η νομοθεσία ορίζει ως διάρκεια ζωής τα τρία έτη.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas