Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΟΙΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ποικιλία μελισσοκομικών φυτών, συνεπώς και τα μέλια που παράγονται σε αυτήν είναι πολλών και διαφόρων ειδών. Αυτός είναι και ο λόγος που το ελληνικό μέλι είναι ξακουστό σε όλο το κόσμο. Ποιο όμως είναι το καλύτερο ελληνικό μέλι;

Αυτή είναι μία ερώτηση, στην οποία καλείται να δώσει απάντηση κάθε Έλληνας μελισσοκόμος. Μόλις ο μελισσοκόμος ακούει αυτή την ερώτηση αντιλαμβάνεται πως ο άνθρωπος που ρωτάει δεν γνωρίζει και πολλά για το μέλι. Οι φίλοι του μελιού γνωρίζουν πως δεν πρόκειται για μία απλή γλυκαντική ουσία, όπως τη ζάχαρη και τα παράγωγά της, αλλά για κάτι εντελώς ξεχωριστό. Το κάθε μέλι έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ασφαλώς επειδή το γούστο του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια μέλια. Άλλοι τα επιλέγουν με βάση τη γεύση και το άρωμα, άλλοι με βάση την υφή και το χρώμα, ενώ άλλοι πάλι με βάση τα συστατικά τους ή ακόμα και τη ταχύτητα κρυστάλλωσής τους.

Οι περισσότερες βιομηχανίες δεν ασχολούνται με τα μονοανθικά μέλια, με αυτά δηλαδή που συλλέχθηκαν κατά κύριο λόγο από ένα είδος λουλουδιού και αυτό γιατί οι ποσότητες από αυτά τα μέλια είναι πολύ μικρές και επομένως είναι χαμηλό και το ποσοστό του κέρδους τους. Ωστόσο, για τους γνώστες του είδους υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες μελιού, πέρα από τις τετριμμένες "Ανθόμελο" και "Πευκόμελο". Ας δούμε μερικές από της πιο γνωστές και ας αναφέρουμε μερικές πληροφορίες για αυτές:

Τα μέλια ουσιαστικά χωρίζονται σε τρεις μεγάλες οικογένειες:
Μέλι Ανθέων (μέλι που συλλέγεται από το νέκταρ των λουλουδιών).
Μέλι Μελιτώματος (μέλι που συλλέγεται από το μελίτωμα διαφόρων φυτών και μπορεί να βρίσκεται σε φύλλα ή ακόμα και σε κορμούς δέντρων) και το Ανάμεικτο Μέλι (μέλι που έχει ταυτόχρονα νέκταρ και μελίτωμα).

Τώρα που έγινε οι διάκριση των τριών βασικών τύπων, μπορεί να γίνει μία πιο συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση με βάση την προέλευση του κάθε μελιού.

(Με σειρά δημοτικότητας)

Ανθόμελο: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και διασημότερη κατηγορία μελιού. Παρόλο που για κάθε 10 κιλά ελληνικού μελιού, μόλις και μετά βίας τα 3 είναι μέλι από άνθη, ο κόσμος το προτιμά, με αποτέλεσμα να κρατάει ψηλά και την εμπορική του αξία. Αναφέρεται όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά της σε ένα μέλι διαφόρων λουλουδιών, χωρίς να προσδιορίζει την ακριβή προέλευσή του.
Χρώμα: Κλασικό Μελί, Γεύση: Ποικίλει, Κρυστάλλωση: Γρήγορη, Υφή: Σχετικά ρευστή.

Πευκόμελο: Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς των ελληνικών μελιών, καθώς η παραγωγή του μπορεί να φθάσει το 70% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Είναι καθαρά μέλι μελιτώματος και συλλέγεται από τη βαμβακάδα των πεύκων σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά κυρίως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Χρώμα: Καφέ, Γεύση: Έντονη - Πιπεράτη, Κρυστάλλωση: Πολύ αργή, Υφή: Πηκτή.

Θυμαρίσιο: Το διασημότερο από τα αρωματικά μέλια και ένα από τα λίγα που αργεί να κρυσταλλώσει παρόλο που είναι ανοιχτόχρωμο και προέρχεται από νέκταρ και όχι μελίτωμα. Παράγεται στα νησιά και κυρίως στην Κρήτη και η συνολική του παραγωγή φτάνει το 10% του ετήσιου παραγόμενου μελιού στην Ελλάδα.
Χρώμα: Χρυσαφί, Γεύση: Έντονα γλυκιά, Κρυστάλλωση: Αργή, Υφή: Πηκτή.

Ελατίσιο: Πρόκειται για το ακριβότερο ελληνικό μέλι, καθώς είναι το μοναδικό μέλι που δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Η συνολική ετήσια παραγωγή φτάνει το 5% της παραγωγής της χωράς. Γενικά το μέλι ελάτης έχει χρώμα σκούρο που μοιάζει αυτό του πεύκου, αλλά το μέλι που παράγεται από τα έλατα της Βυτίνας της Αρκαδίας έχει λευκό χρώμα με κρεμ αντάυγες που θυμίζουν πέρλα μαργαριταριού και είναι το μοναδικό μέλι Π.Ο.Π. με το όνομα "Βανίλια Ελάτης".
Χρώμα: Ποικίλει, Γεύση: Καραμέλας, Κρυστάλλωση: Δεν υπάρχει, Υφή: Πολύ Πηκτή.

Καστανόμελο: Ένα από τα πλουσιότερα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Συλλέγεται σε μικρές ποσότητες και όχι κάθε χρονιά. Λόγω της έντονης γεύσης του και της πικρής επίγευσής του έχει πολλούς φίλους, αλλά και αρκετούς που το αποφεύγουν. Πρόκειται για ανάμεικτο μέλι.
Χρώμα: Μαύρο, Γεύση: Γλυκόπικρη, Κρυστάλλωση: Αργή, Υφή: Πηκτή.

Σουσούρας: Το μέλι της σουσούρας είναι μέλι ανθέων και μαζί με το μέλι της καστανιάς και της λεβάντας τα μέλια με την υψηλότερη θρεπτική αξία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό της ποιότητάς του, πως τα μελίσσια που "πετάνε" τις σουσούρες και τρέφονται με το νέκταρ τους ζούνε περισσότερο και το κέντρισμά τους πονάει πιο πολύ από το κανονικό.
Χρώμα: Σκουροκόκκινο, Γεύση: Σοκολάτας, Κρυστάλλωση: Πολύ γρήγορη, Υφή: Κανονική.

Ακακίας: Ένα από τα πιο σπάνια ανθόμελα. Η ακακία ανθίζει μονάχα για πέντε ημέρες το χρόνο, νωρίς την άνοιξη και συνήθως τις μέρες εκείνες είτε φυσάει είτε βρέχει με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις μέλισσες να συλλέξουν το πολύτιμο νέκταρ της. Ένας ακόμα λόγος που κάνει δύσκολη τη συλλογή του ακακιόμελου, είναι η φυσιολογία των λουλουδιών του δέντρου, καθώς η μέλισσα δυσκολεύεται να μπει στο λουλούδι και να φτάσει το νέκταρ του. Ωστόσο, όταν οι καταναλωτές το βρίσκουν το τιμούν ιδιαίτερα, καθώς του αποδίδεται η ιδιότητα του φυσικού αντικαταθληπτικού.

Χρώμα: Ανοιχτό κίτρινο, Γεύση: Ελαφριά, Κρυστάλλωση: Πολύ αργή, Υφή: Πολύ ρευστή.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas