Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΞΑΝΑ-ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΙ


Η μελισσοκομία, είναι καταγεγραμμένη ιστορικά εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Η συλλογή του μελιού, γινόταν παλιότερα με πολύ διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που κατάφερνε να συλλέξει ο μελισσοκόμος να ήταν ελάχιστες. Αυτός ήταν και ο λόγος που το μέλι στην αρχαιότητα εθεωρείτο ένα σπάνιο φάρμακο, τροφή για Θεούς και Βασιλιάδες. Τότε, το μέλι, ήταν ίσως το μοναδικό επεξεργασμένο προϊόν που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος. Φυσικά η επεξεργασία αυτή γινόταν όχι από τον ίδιο, αλλά από τη μέλισσα.



Η μέλισσα έδινε στον άνθρωπο πριν από χιλιάδες χρόνια, ένα προϊόν που περιείχε αντιβιοτικά. Αντιβιοτικά, τα οποία η ίδια της έφτιαχνε και τοποθετούσε μέσα σε αυτό. Έτσι ο άνθρωπος που έβαζε γάζες με μέλι πάνω σε μία πληγή ή ακόμα που έτρωγε λίγο όταν ήταν άρρωστος, επιτάχυνε τη διαδικασία της ανάρρωσης του.

Σήμερα γνωρίζουμε και άλλους σημαντικούς λόγους που καθιστούν το μέλι, φάρμακο της φύσης. Ίσως σημαντικότερη του ιδιότητα είναι η βακτηριοστατική του δράση. Αυτό συμβαίνει, διότι λόγω της φύσης του μελιού, δεν υπάρχει αρκετό νερό μέσα σε αυτό, ώστε να ζήσει, πόσο δε μάλλον, να πολλαπλασιαστεί οποιοδήποτε μικρόβιο. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το μέλι είναι από τις λίγες τροφές που δεν χαλάνε ποτέ. Ακόμα, η μέλισσα τοποθετεί μέσα στο μέλι ένα ένζυμο που όταν διασπάται απελευθερώνει οξέα με βακτηριοκτόνο δράση. Μία εξίσου σημαντική ιδιότητα του μελιού είναι και η αντιαλλεργική του δράση. Το μέλι, εκτός όλων των άλλων ωφέλιμων στοιχείων του, περιέχει και γύρη η οποία βοηθά στην απευαισθητοποίηση του οργανισμού σε πολλά αλλεργιογόνα.

Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος τις θαυμαστές ιδιότητες του μελιού και ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τη σημαντικότητα της επανα-ανακάλυψης του. Τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες, το μέλι έχει χάσει τη θέση του, τόσο μέσα στην αγορά, όσο και στη συνείδηση των καταναλωτών. Με τη βιομηχανοποίηση του, ουσιαστικά μετατράπηκε και αυτό σε μία γλυκιά πρόταση για το πρωινό του σύγχρονου ανθρώπου, μαζί με τη πραλίνα φουντουκιού, τη μαρμελάδα, το σιρόπι καλαμποκιού, τα σιρόπια γλυκόζης και πολλά άλλα.

Η διαφορά ωστόσο, είναι πως όλες οι προαναφερθείσες παρασκευές, έχουν σαν βάση τους τη ζάχαρη. Το θέμα του πόσο κακό κάνει η ζάχαρη στην υγεία του ανθρώπου και με ποιους τρόπους, έχει αναλυθεί επαρκώς, ώστε να μην υπάρχει πλέον κανείς που δεν το γνωρίζει. Το ερώτημα που τίθεται εύλογα λοιπόν είναι, 
“γιατί το μέλι δεν βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι;”

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί ο καταναλωτής εξαπατάτε καθημερινά από τις βιομηχανίες και τα μεγάλα καταστήματα.

Ομάδες φτωχών παραγωγών σε Ινδία και Κίνα, επιδοτούνται ώστε να παίρνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης για να μπορούν να πενταπλασιάζουν (τουλάχιστον) την παραγωγή τους και να παράγουν ένα πολύ υδαρές υγρό που όμως μοιάζει με μέλι. Αυτό πωλείται σε χώρες με χαλαρούς έως και μηδενικούς ελέγχους όπως είναι η Βουλγαρία δίπλα μας, με τιμές εξευτελιστικές. Με την κατάλληλη επεξεργασία πωλείται στην Ελλάδα σε βιομηχανίες, που οποίες εμπορεύονται και συσκευάζουν μέλια. 
Ανακατεύουν ένα κιλό ελληνικού μελιού με δέκα κιλά από αυτό το ξένο “μέλι”, βράζονται, φιλτράρονται και γενικά υπόκεινται σε όποια διαδικασία χρειάζεται, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μία καλή απομίμηση του μελιού και τέτοιες μέρες βγαίνουν σε όμορφα βαζάκια στα ράφια των πολυκαταστημάτων.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας, είναι τελικά ο καταναλωτής να αγοράζει στη μισή περίπου τιμή, ένα προϊόν που έχει τόση σχέση με το μέλι, όση σχέση έχει ένα σπορέλαιο με ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η ένα αναψυκτικό με δύο φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια.

Αλλά επειδή το παρών δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα, αν δεν πρότεινε μία λύση στο πρόβλημα που παρουσιάζει, ας δούμε τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής που προβληματίζεται και ψάχνει κάτι ποιοτικό για το τραπέζι του σπιτιού του.

Αρχικά μπορεί να αναζητήσει έναν μελισσοκόμο της περιοχής του. Στην περίπτωση που αυτό είναι δύσκολο, υπάρχει πάντα και το διαδίκτυο. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις ο καταναλωτής οφείλει να ελέγξει τον παραγωγό από τον οποίο προμηθεύεται το μέλι του. Ο πιο εύκολος τρόπος, αν ο ίδιος δεν είναι ειδικός στο πως να ελέγξει τη γνησιότητα και την καθαρότητα του μελιού του, είναι να απευθυνθεί σε κάποιον γνωστό ή φίλο που έχει ήδη επιλέξει τον συγκεκριμένο μελισσοκόμο.

Ένας σωστός παραγωγός μελιού, θα απαντήσει με χαρά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το πότε τρυγήθηκε το μέλι του και από ποιες ανθοφορίες έγινε η συλλογή του. Ακόμα θα είναι σε θέση να υπολογίσει σε πόσο καιρό αυτό θα κρυσταλλώσει. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο και ο χρόνος της ποικίλει ανάλογα με τη συγκέντρωση της γύρης μέσα σε αυτό.

Ας γίνει συνείδηση στον κάθε καταναλωτή, πως σε περιόδους κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε, το να μπορεί να προμηθεύεται προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό, είναι καλό τόσο για την τσέπη του, όσο και για την υγεία της οικογένειάς του.

 Ευτυχισμένο και γεμάτο υγεία για όλους μας το 2018!




Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas