Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΧΕΡΟΝΤΙΑ - ACHERONTIA ATROPOS (ΒΙΝΤΕΟ)


Γένος λεπιδόπτερων εντόμων της οικογένειας των σφιγγιδών. Το τέλειο έντομο έχει άνοιγμα πτερύγων 8-12 εκ., ενώ το μήκος της προνύμφης μπορεί να φτάσει τα 10 εκ. Έχουν παχύ και ωοειδές σώμα, ενώ τα μπροστινά τους πτερύγια είναι μακριά και στενά. Φέρουν κοντή και αρκετά σκληρή προβοσκίδα. Τα χρώματα που κυριαρχούν στα φτερά τους είναι το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε, με σκουρόχρωμες ταινίες ανάμεσά τους.
Πετούν γρήγορα και εμφανίζονται μετά τη δύση του ήλιου ή πριν από την ανατολή, προς αναζήτηση τροφής, η οποία αποτελείται κυρίως από νέκταρ λουλουδιών.Πολλές φορές τρυπούν τις φωλιές των μελισσών και ρουφάνε το μέλι. Τα αβγά των εντόμων αυτών είναι σφαιρικά, κυανοπράσινου χρώματος. Τα εναποθέτουν στο κάτω μέρος των φύλλων διαφόρων φυτών, όπως η πατάτα, η μελιτζάνα κ.ά. Όταν οι κάμπιες εξέλθουν από το αβγό είναι μαλακές με κίτρινο χρώμα και όταν φτάσουν στο μέγιστο μήκος τους, εισχωρούν στο χώμα όπου και μεταμορφώνονται σε χρυσαλλίδες. Τα τέλεια έντομα εμφανίζονται την άνοιξη.Τα έντομα αυτά είναι ιθαγενή της Αφρικής και της νοτιοδυτικής Ασίας, απ’ όπου κάθε χρόνο –την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου– μεταναστεύουν βορειότερα. Το πιο γνωστό είδος, το οποίο συναντάται και στην Ευρώπη, είναι το Acherontia atropos. Όταν το έντομο αυτό ενοχληθεί, παράγει έναν διαπεραστικό ήχο, σαν κλάμα, που προκαλείται από τις παλμικές κινήσεις των μακριών σπειροειδών τμημάτων του στόματός του. Ο ήχος αυτός, σε συνδυασμό με ένα κίτρινο αποτύπωμα στον θώρακα του εντόμου, που μοιάζει με ανθρώπινο κρανίο, δημιούργησε πολλές προλήψεις σχετικά με το συγκεκριμένο έντομο, το οποίο σε πολλά μέρη θεωρείται προάγγελος του κακού και ονομάζεται νεκροκεφαλή· σε αυτό, άλλωστε, οφείλεται και η ονομασία του, καθώς ο Αχέρων θεωρείτο στην αρχαία Ελλάδα ποταμός του Άδη.

Αυτή είναι μια Αχερόντια, με απλά λόγια μπορώ να σας την αναφέρω ως Νυχτοπεταλούδα.
Το μόνο της ελάττωμα είναι ότι της αρέσει να τρώει μέλι.
Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο επιτίθοντε στα μελισσάκια μας, ιδίως στα αδύναμα μπαίνουν μέσα και τρώνε μέλι.
Πολλές φορές αν η ενόχληση είναι συνεχείς και από πολλές Αχερόντιες το μελισσάκι αναγκάζεται και εγκαταλείπει την κυψέλη του.
Οι μέλισσες φρουροί πάντως δίνουν μάχες κυριολεκτικά και σκοτώνουν πολλές από αυτές.
Στην συνέχεια την βαλσαμώνουν με πρόπολη για την αποφυγή μικροβίων εντός της κυψέλης.
Έτσι όταν ο μελισσοκόμος κάποια στιγμή ανοίξει την κυψέλη θα βρει και το κουφάρι της Αχερόντιας μουμιοποιημένο.
Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων όμως ο μελισσοκόμος πρέπει να χρησιμοποιεί μεταλλικά πορτάκια, ή άλλου είδους πορτάκια που δεν επιτρέπουν σε έντομα με μεγαλύτερο μέγεθος από των μελισσών να εισχωρήσουν στην κυψέλη.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas