Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Σαν το μέλι … δεν έχει!



Το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Από τον Ιπποκράτη μέχρι τους σύγχρονους γιατρούς το συνιστούν ως φυσικό φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις, από τη δυσκοιλιότητα και την αναιμία, μέχρι τις καρδιοπάθειες και τις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας. Το μέλι κάνει καλό και για τα παιδιά, που μετά από τα δύο συνήθως χρόνια τους, μπορούν να απολαμβάνουν την πολύτιμη αυτή τροφή είτε σκέτη, είτε με βούτυρο και ψωμί, είτε μαζί με φρούτα ή δημητριακά ως ένα υγιεινό και ωφέλιμο πρωινό ή σνακ όλες τις ώρες.

Τα ιχνοστοιχεία, που περιέχει το μέλι, παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Η συγκέντρωση των βιταμινών, που έχει το μέλι, βοηθά επιπλέον στην άμεση απορρόφηση των σακχάρων από το σώμα, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Το μέλι είναι, επίσης, τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία της υγείας. Κάνει καλό στον πονόλαιμο και στο βήχα, γι΄αυτό χρησιμοποιείται και σαν φυσικό σιρόπι ή προστίθεται σε ζεστό τσάι. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα λόγω της καθιστικής εργασίας. 

Το μέλι έχει, όμως και αντισηπτικές ιδιότητες. Η αντιμικροβιακή του δράση εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών, γι” αυτό και μπορεί να χρησιμεύσει για τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών, ακόμα και για την κακοσμία του στόματος.
Δοκίμασε να φτιάξεις ένα φυσικό στοματικό διάλυμα από 1 1/2 κ.γ. μέλι, 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα, 1/2 κ.γ. κανέλα, χυμό από δύο λεμόνια τα οποία διαλύεις σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και θα αποκτήσεις δροσερή αναπνοή για πάντα!Τέλος, βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Ένα τσάι με μέλι είναι ιδανικό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το μέλι σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Διάφορες έρευνες, όπως μία που δημοσιεύτηκε στο Scientific World Journal, υποστηρίζουν πως αν αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με το μέλι χάνουμε ευκολότερα βάρος και δεν το ξαναπαίρνουμε. Αν μάλιστα συνδυάσεις καθημερινά το μέλι με κανέλα και λεμόνι σε μια κούπα με ζεστό νερό (1 κ.γ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. μέλι και 1 κ.γ. κανέλα) τότε έχεις ένα ρόφημα που θα σε βοηθήσει να αποτοξινωθείς και να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά με τον πιο φυσικό τρόπο.
Άλλοι διατροφολόγοι πάλι συστήνουν να πίνουμε ένα παρόμοιο ρόφημα με μέλι και κανέλα (βρασμένα) καθημερινά πρωί και βράδυ με άδειο στομάχι. Αυτό το μείγμα, υποστηρίζουν, απομακρύνει το λίπος από το σώμα και βοηθά στη μείωση του βάρους.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas