Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Το μέλι και οι φαρμακευτικές του ιδιότητες!


Το μέλι ήταν για τους αρχαίους Αιγύπτιους ό,τι η ασπιρίνη για τη σύγχρονη ιατρική – το πιο δημοφιλές φάρμακο. Σε ένα αιγυπτιακό ιατρικό κείμενο που χρονολογείται στα 2600-2200 π.Χ. , το μέλι αναφέρεται 500 φορές σε 900 θεραπείες. Το μέλι στην περιόδο του πολέμου χρησιμοποιόταν ως αντισηπτικό για τις πληγές από τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Αιγυπτίους, τους Ασσυρίους και τους Κινέζους, αλλά και από τους Γερμανούς στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Σύγχρονες Θεωρίες και πρακτικές

Η παραδοσιακή ιατρική είναι απόλυτα σωστή όσον αφορά τις αντιβακτηριακές, αντιστηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες του μελιού. Πολλοί σύγχρονοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια αποσυντίθενται τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με το μέλι.

Το μέλι στις πληγές
Σύμφωνα με τον δρα. P.J. Armon από τη Νότια Αφρική, οι γιατροί, κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών, συχνά απλώνουν μέλι στις πληγές για την απολύμανση της περιοχής. Κι αυτό διότι το μέλι επιταχύνει την επούλωση και διατηρεί την πληγή αποστειρωμένη, καθιστώντας άχρηστα τα συμβατικά αντιβιοτικά.

Θεραπεία για τη διάρροια
Ερευνητές από τη Νότια Αφρική ανακάλυψαν ότι το μέλι καταστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων, όπως τη σαλμονέλα, το μικρόβιο γένους Shigella, το E. Coli και το V. Cholerae, που προκαλούν διάρροια και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο – ιδιαίτερα στις χώρες τους Τρίτου κόσμου. Το σημαντικότερο είναι πως το μέλι διατηρεί τις ιδιότητές του ενάντια στα βακτήρια, ακόμα και μέσα στο έντερο, βοηθώντας έτσι στην καταστολή της διάρροιας.

Μέλι και Άσθμα
Η παραδοσιακή θεωρία ότι το μέλι αποτρέπει το άσθμα μπορεί να φαίνεται γελοία. Ωστόσο, τα υπολλείματα γύρης που υπάρχουν στο μέλι είναι ικανά να απευαισθητοποιούν τον οργανισμό από αλλεργίες όπως ακριβώς κάνουν οι ενέσεις με γύρη.
Επίσης, πιστεύεται ότι το μέλι καταπραϋνει τον πονόλαιμο, καθώς τα γλυκά διεγείρουν τα χημικά του εγκεφάλου που μειώνουν την αντίληψη του πόνου.

Φίλτρα για τον ύπνο
Το μέλι έχει την τάση να ηρεμεί τον οργανισμός και να διευκολύνει τον ύπνο. Στο σώμα μεταβολίζεται όπως η συνηθισμένη ζάχαρη, η οποία είναι αποδεδειγμένο ότι αυξάνει στον εγκέφαλο την έκκριση σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που καταστέλλει την εγκεφαλική δραστηριότητα, φέρνοντας χαλάρωση και ύπνο.


Προσοχή: Μη δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω του ενός έτους.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas