Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!!


Να δούμε λίγα πράγματα ειδικά για τις μέλισσες και τα καθήκοντα τους.

Η νεαρή εργάτρια μόλις βγει από το κελί της αναλαμβάνει εργασία. Τις δύο πρώτες ημέρες καθαρίζει τον εαυτό της και τα κελιά και φροντίζει για το ζέσταμα του γόνου.

Από την 3η έως την 5η ημέρα ταΐζει τις μεγάλες προνύμφες με μέλι και γύρη.

Την 6η έως 10η ημέρα αναπτύσσονται οι υποφαρυγγικοί αδένες της που εκκρίνουν βασιλικό πολτό και ταΐζει με αυτόν τη βασίλισσα και τις προνύμφες 1-3 ημερών.

Την 11η  εως 18η ημέρα ασχολούνται στην ωρίμανση νέκταρος,παραγωγή κεριού και χτίσιμο κηρήθρας.

Από τη 19η έως τη 21η ημέρα οι αδένες τους κεντριού έχουν πλήρως αναπτυχθεί και η εργάτρια γίνεται φρουρός στις εισόδους της κυψέλης,όπως επίσης συμβάλει και στον αερισμό της κυψέλης.Κάνει σύντομες πτήσεις για απομνημόνευση της περιοχής της κυψέλης.

Μετά την 22η + ημέρα της ζωής της η εργάτρια γίνεται συλλέκτρια και βγαίνει έξω να μαζέψει νέκταρ, γύρη, πρόπολη, νερό.


Μετά από 45 περίπου ημέρες, η εργάτρια πεθαίνει όταν βρίσκετε σε εργασία, και ζει από 3-4 μήνες τον χειμώνα.

Οι κηφήνες είναι τα αρσενικά του μελισσιού. Αυτοί είναι μεγαλύτεροι από τις εργάτριες & μεγαλόσωμοι. Είναι άκακοι και ακίνδυνοι, αφού δεν έχουν κεντρί.
 Προορισμός τους είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Δεν δουλεύουν μέσα στην κυψέλη και τρέφονται από τις εργάτριες από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
Το χειμώνα που οι τροφές λιγοστεύουν οι εργάτριες τους σκοτώνουν ή τους διώχνουν από την κυψέλη. Μερικοί, ωστόσο καταφέρνουν να ξεφύγουν και ξεχειμωνιάζουν μέσα στην κυψέλη. Η ζωή του κηφήνα διαρκεί περίπου 50 ημέρες.



Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas